Labels

Wednesday, December 31, 2008

DILEMA @ SERBA SALAH

HARI ini adalah hari terakhir tahun 2008. Saya memang berkira-kira untuk menyediakan rekabentuk blog yang baru sempena dengan tahun baru ini.

Blog baru lebih senang diselenggara.
Blog baru kurang error.

Namun saya akan hilang beberapa features dalam blog sedia ada sekarang, khususnya setiap foto pada header yang bertukar-tukar setiap kali blog diakses.

Patutkah saya tukar kepada rekabentuk blog baru?.

Tuesday, December 30, 2008

AKHIR TAHUN

DUA hari lagi 2008 akan berakhir. Dalam tahun 2008 ini saya melakukan beberapa perkara "pelik", iaitu yang tidak pernah dilakukan sebelum ini. Pertamanya, buku saya yang pertama telah diterbutkan pada April 2008. Ia itu sempena dengan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2008. Selepas buku tersebut diterbitkan, saya terus menulis lima (5) buah lagi buku dengan harapan dan janji ia akan diterbitkan pada tahun 2008 juga. Walau bagaimanapun dengan beralasan umum harga minak naik, buku-buku tersebut tidak keluar khabar beritanya. Kini saya ingin menyiapkan dua buah buku lagi yang saya tulis dengan separuh hati sahaja.

Keduanya saya bertemu dengan hobi baru, iaitu mengayuh basikal. Saya sudah mengayuh basikal semenjak lebih daripada 45 tahun yang lalu. Ia itu semenjak saya mula mengenal basikal. Saya juga telah mempunyai beberapa buah basikal yang kerap bertukar tangan. Kadang-kadang belum lagi puas saya mengayuhnya, pencuri telahpun mengambilnya dan saya hanya berputih mata. Semasa di UK juga, selain daripada kereta, saya juga membeli beberapa buah basikal. Kesemuanya juga telahpun bertukar milik. Kini saya memiliki sebuah Proton T-Bolt dan bersama-sama dengan kumpulan Putrajaya Easy Riders (www.kayuh.co.cc) Hobi ini menyebabkan saya telah berkayuh siang dan malam selang setiap hari.

Hari ini saya masih sakit kepala dan malam nanti saya akan berkayuh sebagai ganti kepada panadol. Oh ya... malam semalam saya menginap di Hotel Primula, Kuala Terengganu. Bangkit di pagi hari, kepala saya sakit. Kemudian saya memandu selama 9 jam pulang ke KL (Kajang sebenarnya). Tiba di rumah terus tidur berbekalkan 2 biji ponstant. Dalam jam 3 pagi saya terasa segar dan sakit kepala telah hilang. Walau bagaimanapun sekitar 11am, ia datang semula dan kini masih lagi berdenyut.... Jadi tidak adalah kerja produktif yang boleh saya lakukan seharian bercuti pada hari ini.

Thursday, December 25, 2008

HADIAH AKSESORI BASIKAL


PETANG semalam (kebetulan petang Krismas pulak), saya menerima 2 bungkusan hantaran daripada USA. Ianya telah dijangkakan. Ia itu aksesori basikal. Satu kotak mengandungi pelana fizik dan sekotak lagi alat mengukur denyutan jantung, Polar A1.

Pelana berjenama Fizik in paling mahal pernah saya lihat di RodaLink, Bangsar dijual dengan harga RM800.

Namun apa yang amat memeranjatkan saya ialah, HRM (Heart Rate Monitor) berjenama Polar A1 tersebut adalah buatan Malaysia!.

Tuesday, December 23, 2008

APA KATA ORANG LAIN (AKOL)




BARANGKALI kita biasa dengar "saya ni baik orangnya walaupun nampak garang" ataupun "Sebenarnya saya adalah seorang yang peramah walaupun jarang bercakap". Walau apapun yang kita kata, orang akan melihat apa yang kita buat. Berikut adalah apa yang anak buah kata mengenai diri saya AKOL:

Sesi ‘ SUGAR GRAM ‘ Semasa Program Team Building BPM 2008
Di Genting View Resort Pada 17 - 19 Disember 2008


1. You ’ ve been a great boss , and as a person , you are great too.
I adore you as a fatrher figure.
Really hope you’re doing well in your future undertaking.


2. Seronok dapat simbah air kat you. Bukan senang nak simbah air kat Bos.


3. Saya sudah makin mengenali anda, sebelum ini saya rasa ada gap, nak bagi salam pun segan. Lepas ni saya rasa ok.


4. Salam, Team Building kali ini 1st time saya bercakap dengan En Mat . Saya bukan tak nak tegur , tapi malu. Ha….ha…..ha…


5. Lawak gila betul, tak sangka En Mat beri kerjasama yang sungguh baik.

6. Thank you for everything . Hoping to learn more from you. Terima kasih atas menerima saya dengan mesra.

7. Mula-mula nampak serius, lama-lama nampak cepat mesra.


8. Aku sangka kau seorang yang serius tapi setelah mengenalimu , ku tahu kau juga gila-gila. Walaupun usiamu jauh lebih tua.

9. Terima kasih atas bimbingan.

10. Walaupun taraf berbeza tapi jurang tak terasa n x pernah buat yang dibawah terasa hati …..BEST !!!.


11. Great Boss.

12. Biarlah sikap ceria dan sporting anda akan terus di kekalkan di BPM. Jadikan hari –hari yang mendatang sentiasa ceria. Semoga keceriaan dan kegembiraan dapat mengurangkan penyakit-penyakit yang anda hadapi “ Jangan Lupa Ambil Ubat “ GAOT =GO OUT

13. Baguslah En Mat seorang yang sporting Hoorey……Hoorey….Hoeray.
Seorang Boss yang ceria, baik hati tapi SMART.

14. Semasa di pejabat saya rasakan En Mat macam ada angin sebab kadang-kadang ok kadang-kadang ko.


15. Thanks for treat me as your friend. Senang bergurau dengan En Mat dengan syarat tak keterlaluan.

16. Semuga ceria dan sihat sejahtera selalu.

17. Walau pun tugas-tugas saya tak seberapa tapi saya bahagia menjalankan tanpa merasa bosan atau pun bebanan tugas.

18. Tuan ada ketokohan untuk menjadi seorang pemimpin sebab kejayaan tuan dalam membimbing group bos bos bos dengan cemerlang.

19. “ Enjoy sangat dengan joke anda menceriakan 3 hari saya di sini “

20. Kekalkan keceriaan tuan….

Apa kata anda?.

Tuesday, December 16, 2008

PCFAIR 2008: DIALOG BELAKANG TABIR.


MEMANG ramai pengguna komputer tertunggu-tunggukan PCFAIR. Ia adalah pesta jualan komputer dan perantinya di bawah satu bumbung. Dulu PCFair hanya diadakan di Lembah Kelang, kini sudah merebak ke seluruh negara.

Adakah jualan di PCFAIR murah?.
Saya ke sana untuk membeli internal HDD untuk notebook saya.

Saya: Ada internal HDD untuk notebook?

pcfair: Ada, tapi awak beli external HDD sahajalah. Murah.

saya: saya mahu internal HDD

pcfair: sama saja maa... external lagi murah

saya: saya sudah ada external, sekarang mahu internal

pcfair: apa pasal mahu internal?

saya: HDD saya sudanh kong, tak boleh boot

pcfair: OK ini dia internal HDD. Ia mahal sikit.

saya: boleh tolong pasang pada notebook saya?

pcfair: maaf. Sini tak ada servis itu. Semua gerai sama. Bayar dan ambil saja. Servis tidak ada. Lagipun, wa cakap sama lu, harga sini mahal. Pergi Low Yatt lagi murah. Boleh test, boleh tawar, macam-macam.

saya: Apa pasal sini mahal?

pcfair: 3 hari sewa booth sini, lebih mahal dari satu bulan sewa kedai di Low Yatt. Macamana mau jual murah?

saya: Tapi apa apasal awak masuk juga pcfair?

pcfair: sales banyak maaa.... orang ingat murah. Beli saja. Volume banyak. lagipun, kita dalam persatuan, kena tolong persatuan juga maa

Akhirnya saya ke Low Yatt dan ternyata ia adalah lebih murah.

Wednesday, December 10, 2008

BLOG BASIKAL BERPINDAH




SEJAK akhir-akhir ini, blog ini dipenuhi dengan cerita basikal dan kayuhan. Kini blog khusus untuk basikal telah disediakan di http://kayuh.co.cc

Dengan ini blog ini akan kembali kembali kepada asal @ kembali ke pangkal jalan.

Tuesday, December 09, 2008

Monday, December 08, 2008

SELAMAT HARI RAYA KURBAN


INSYAALLAH ini adalah kali ke-3 sembahyang raya di surau ini. Kami pindah ke sini pada Aidiladha yang lepas. Kira dah genap setahunlah dengan kedatangan Aidiladha yang ini. Sudah tiga raya jugalah tidak pulang ke kampung.

Raya 1 (Aidiladha) biasalah tidak ada cuti dan budak-budak juga tidak cuti dari sekolah. Solat raya buat pertama kali di surau Al-Hidayah ini. Biasa sahaja. Lepas solat, majlis korban. Lepas Zohor makan daging korban.

Raya 2 (Aidilfitri). Saya telah dilantik sebagai AJK surau. Wakil taman baru. Pegang fotfolio ICT. Saya mula buat portal untuk surau. Solat raya kali ini saya bertugas penuh menjaga video, kamera dan CCTV. Ia buat live-telecast ke tingkat bawah untuk jemaah wanita. OH ya.... pada malam raya, ada takbir dari rumah ke rumah. Rumah kami hinggakan tidak muat dek ramainya yang datang bertakbir. Inilah takbir yang pertama bagi rumah kami. Rumah yang dulu-dulu tidak pernah dibuat.
Raya ini gililiran Perak. OLeh kerana mertua datang beraya di sini, maka kami tidaklah jadi balik.

Raya 3 (Aidiladha). Beberapa hari sebelum raya, memang sibuk sekali. Surau mahu beli sistem projektor untuk kegunaan solat. Projektor yang dahulu saya pinjamkan. Saya perlulah cari sebutharga, uruskan pembelian, pemasangan dan ujian. Pada hari pemasangan, hingga jam 3 pagi di surau. Keesokan harinya pula dari 11am hingga ke Asar. Lepas itu, ujian penerimaan pula oleh imam, bilala dan seluruh AJK (yg tidak pulang ke kampung). Setakat ini sukseslah.

Raya kali ini sepatutnya ke Terengganu. Namun, anak bongsu berkhatan dan masih belum sembuh betul lagi. hari ini baru boleh pakai seluar. Cuti telah banyak diambil untuk menjaganya. Oleh itu kami terpaksalah beraya di sini sahaja. Sudah tentu tugasan biasa diserahkan kpd saya lagi....

Selamat hari raya aidiladha.

Sunday, December 07, 2008

Friday, December 05, 2008

PEMERIKSAAN BASIKAL DI PUSPAKOM



ADA permintaan supaya basikal-basikal mendaki Genting Highland. Ya... Genting Highland. Namun ramai sangat yang tidak bersetuju. Alasan terbanyak yang diberikan ialah:-
1. Basikal tidak fit
2. Basikal tidak lulus pemeriksaan PUSPAKOM
3. Pengayuh tidak biasa ke Genting. Jika ke Seremban atau Melaka OK saja.

Apabila diberitahu bahawa basikal tidak pernah dihantar ke Puspakom, dia mula marah. Mengapa tidak hantar?. Mengapa buat kerja mudah?. Ambil tindakan tatatertib!. Alamak, cakap salah, tak cakappun salah.

Untuk pengetahuan tuan yang berhormat, hanya basikal komersial sahaja yang diwajibkan diperiksa oleh Puspakom setiaon 6 bulan. Basikal persendirian dan milik Jabatan tidak disyaratkan begitu oleh peraturan dan undang-undang. Kes macam ini, perlu ambil tindakan undang-undang juga ke kepada penggubal undang-undang mengapa tidak gubal undang?.

Sudah berapa kali tuan hantar kereta tuan untuk diperiksa oleh Puspakom? He he he tidak pernah kan?. Mengapa tidak pernah?. Mau dikenakan tindakan ke?. Untuk makluman tuan, saya sudah dua kali hantar kereta buruk saya ke Puspakom, dan lulus pemeriksaan tau!.

Lain kali lebih baik aku diam saja, biarkan labu terjun dengan labu-labunya.

p.s Puspakom bermaksud Pusat Pemeriksaan Kenderaan berkomputer dan BASIKAL tidak termasuk dalam kategori kenderaan.

Harap faham.

Thursday, December 04, 2008

KAYUHAN MALAM PERs


Won, Alif, Col Azudin, Azhar, Shahrin, Dr.Taufik, Dr.Azrin, MBA, Muhaimy dan Azmi (jurufoto)

TIGA hari berturut-turut baerakyuh. Ia dimulakan pada hari Isnin - Kayuhan petang, diikuti dengan Selasa - Kayuhan Petang dan malam tadi, Rabu - Kayuhan malam.

Kayuhan pertama meneroka laluan baru yang sungguh indah. Kayuhan kedua juga laluan baru yang menyebabkan rasa kenaling semasa menurungi bukit yang curam. Kayuhan ketiga sejauh 15km agak santai, kecuali sedikit bebanan semasa menaiki PICC hingga ke puncak.

PERs selanjutnya akan mengadakan kayuhan malam lagi pada hari Jumaat ini (dan setiap Jumaat) pada jam 9pm. Lokasi pertemuan ialah di kedai mamak double-trouble berdekatan Klinik Putrajaya. Sesiapa yang ingin turut serta, sila berada di sana pada masa yang disebutkan.

Wednesday, December 03, 2008

PUTRAJAYA WEDNESDAY NIGHT RIDE (KAYUHAN MALAM KHAMIS)


PETANG semalam kami berempat lakukan kayuhan PER lagi. Kali ini di laluan yang berlainan pula. Bermula di persekitaran Masjid Putra, kami mendaki bukit di belakang Kementerian Kewangan (AG) menuju ke puncak Wisma Putra. Alamak..... bagaikan nak putus nafas dibuatnya. Semasa menurun bukit, punyalah laju dan saya nyaris-nyaris terjun tasik. Memang "kenaling" sungguh orang kata, hinggakan kaki bergerak sendiri.

Semalam menggunakan pelana standard proton dan seluat trak tanpa pad. Memang sakit yang amat bon***. Hari ini menggunakan pelana besar dan *terbukti* tidak sakit. Jadi ..... jika tidak pakai pad, eloklah beli pelana yang canggih @ mahal yang mempunyai gel. Di RodaLink, ada pelana yang berharga RM800. Walau bagaimanapun yang berharga RM200 rasanya sudah memadai.

OK ..... Mulai hari ini (Rabu), PER (Putrajaya Easy Riders) akan mengadakan kayuhan malam khamis (Wednesday NIght Ride). Ia akan bermula jam 9pm di Teman Warisan Pertanian. Sesiapa yang berminat, boleh jumpa di sana. Program dijangka berakhir paling lewat 10.30pm.

Tuesday, December 02, 2008

PUTRAJAYA EVENING RIDE (PER)




BIASANYA kami buat PMR (Putrajaya Morning Ride), tapi semalam kami buat PER pula. Dr.Taufik sememangnya hampir setiap hari buat PER ini. Semalam saya, Muhaimy dan Won ikut serta. Muhaimy bawa kami dari Masjid Putra ke Parcel D, E, Alamanda dan mengelilingi Taman Botani dan kembali semula ke Masjid Putra apabila azan Maghrib akan dikumandangkan.

Kayuhan santai yang amat menyeronokkan. Apatah lagi apabila banyak spot menarik yang pertama kali kami temui.

Hari ini (Selasa) PER akan berlangsung lagi. Jumpa di persekitaran Masjid Putra jam 5.45pm.

Saturday, November 29, 2008

PUTRAJAYA CRITICAL MASS bersama REDTONE







Putrajaya Critical Mass (PCM) diadakan setiap Jumaat terakhir setiap bulan. Malam tadi sedozen ahli Putrajaya Easy Riders (PER) telah turut hadir bagi memeriahkan lagi PCM bagi bulan November. Penyertaan dalam PCM kali ini tidaklah seramai mana. Namun ia tetap meriah. Barangkali kerana hujan lebat di sebelah petang yang membuatkan riders tidak ramai yang datang.

Paling menarik kali ini ialah apabila semua ahli PER mengenakan t-shirt merah sumbangan RedTone. Seragam!.

Sepanjang perjalanan, kami berkumpulan dan dipanggil geng baju merah. Kami memang mendapat perhatian dan tumpaun kerana seragam merah. Apatah lagi kami konker sebaris meja di restoran mamak double-trouble selepas kayuhan sehingga jam 1 pagi.

Rupa-rupanya ramai orang yang tidak mengenali RedTone dan malam tadi adalah merupakan kali pertama melihat dan mendengar apa itu RedTone:-

Soalan-soalan mereka ialah:-

1. RedTone ni apa sebenarnya?.
2. Di manakah pejabat RedTone di Putrajaya?.

Hmmmm.... Nampaknya Redtone perlu lebih banyak membuat khidmat bakti. Lepas ini kami ada PMR (Putrajaya Morning Ride) pula.

p.s Barangkali itu untuk GreenPacket pula. ;-)

Friday, November 28, 2008

BASIKAL KU



Aku berangan,
Sepatutnya hari ini aku sedang mengikuti persidangan pengurusan
Rupa-rupanya aku ini tidak tergolong orang pengurusan
(walaupun pangkat lebih tinggi & gaji lebih banyak - semoga berkat)
Aku dipanggil orang teknikal.

Entahlah labu.

Thursday, November 27, 2008

PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI



Keperluan harian: 2000 Kalori

Menu 2:
Srapan Pagi.
Nasi lemak - 1 cawan
Telur masak - 1 ½ hiris
Sambal ikan bilis tanpa kepala - 2 ½ sudu makan
Timun - ¼ hiris
Kangkong 1 cawan
Kopi dengan susu rendah lemak

Minum Pagi
Karipap daging - 1 biji
Susu rendah lemak dengan 1 ½ sudu teh gula 1 gelas

Tengahari
Bihun goreng dengan udang, ayam, sawi dan taugeh - 2 cawan
Belimbing (sederhana) - 1 biji
Air kosong - 1 gelas

Petang
Kuih Lapis - 2 keping
Epal - 1 biji
Teh / Kopi dengan 1 sudu teh gula 1 cawan

Malam
Nasi putih - 1 ½ cawan
Ikan selar masak lemak - 2 ekor
Kangkong masak cili - ½ cawan
Sayur campur - ¼ cawan
Tauhu - ½ keping
Tembikai - 1 hiris
Air kosong - 1 gelas

Tuesday, November 25, 2008

UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI



ADA kalanya kita ini terlebih-lebih.
Pernahkah anda mendapati situasi di mana anda kecundang di peringkat bawah dan berjaya di atas?. Misalnya gagal di sukan SEA tetapi berjaya di sukan Asia. Kantul di peringkat kampung tetapi berjaya di peringkat antarabangsa. Ala-ala begitulah. Perkara begini banyak berlaku.

Misalan lain ialah sebuah filem yang kecundang di negara sendiri tetapi meraih pelbagai anugerah di luar negara.

Apa kena-mengenanya dengan "ukur baju di badan sendiri?". Entah.

KAYUHAN ANGGERIK


Dari kiri: Dr. Azmi, Pak Adib, Prof Fuad, Prof Sani, Taufik, MBA, Won, Anak Muhaimy & Muhaimy



Sunday, November 23, 2008

TIGA KAYUHAN BERTURUT-TURUT





BAGI meraikan Pak Shahrudin dari Shah Alam, saya menyertai Kayuhan Anggerik pada malam Sabtu (22 Nov). Tiba ke rumah jam 1 pagi dan pada jam 7.30am berikutnya sudah berada di Taman Warisan Pertanian untuk kayuhan menawan puncak Precint Diplomatik bersama Kol. Azudin. Jam 7.30am hari ini (Ahad 24 Nov) pula menyertai Dr. Taufik dalam kayuhan recce Tepian Sungai Langat.

Ketiga-tiga kayuhan ini adalah berbeza sama sekali.
1. Kayuhan Anggerik cuma mengambil shortcut sejauh 7km. Ia adalah kayuhan untuk semua. Kecil besar, tua muda tanpa mengira jantina. Kayuhan sosial dengan diiringi oleh marsyal dan polis trafik.


2. Kayuhan Precint Diplomatik melalui lorong-lorong kuda di puncak bukit. Ini adalah kayuhan jantan. Dengan jarak lebih kurang 17km sahaja, kayuhan ini telah memberikan "taubat nasuha" kepada sekurang-kurangnya seorang daripada peserta. Yang seronoknya, kayuhan ini tidak mempunyai jalan pulang secara shortcut ataupun separuh jalan. Walaupun nampak puncak bukit begitu curam, kayuhan tetap perlu dilakukan. Jika tidak larat, tolak sahaja basikal. Begitu juga bila curam dan cerun terlalu tajam, ia perlu dituruni juga dengan bermain brek atau menapak. Kerahan tenaga teruji dalam kayuhan ini.


3. Kayuhan Tepian Sungai Langat adalah yang paling baik.Ia buat pertama kalinya benar-benar mencabar keupayaan Proton T-Bolt. Semua pemilik T-Bolt tersenyum puas. Di kayuhan ini road bike pasti kecundang awal lagi.

Wah seronoknya berbasikal!.

Saturday, November 22, 2008

KHASIAT MENGKUDU ?



BENARKAH mengkudu mempunyai khasiat kesihatan?.
Mengikut bahan bacaan, pelbagai khasiat disediakan oleh mengkudu.
Di antara lain, apa yang menarik minat saya ialah mengkudu sebagai ubat penahan sakit. Ia setaraf dengan penadol dan ponstan, malahan lebih baik lagi. Benarkah begitu?.

Biasanya apabila sakit kepala, saya akan telan panadol ataupun lebih power lagi ponstan. Walau bagaimanapun seorang rakan FB memberi nasihat supaya menjauhkan ponstat dan sebaliknya menggunakan mengkudu. Samada akar atau buah mengkudu sebagai ubat penahan sakit. Hmmmm mana nak dicari benda itu. Kopi radix juga OK katanya.

Dua tiga hari yang lepas, saya sakit kepala lagi dan saya cuba sepaket kopi radix dan alhamdulillah sakit kepala 'hilang'. Adakah memang khasiat mengkudu ataupun secara kebetulan sahaja?.

Perlu dicuba lagi.

Friday, November 21, 2008

Thursday, November 20, 2008

MOOD


SEBENARNYA saya tidak ada mood untuk menulis dalam sehari ini. Banyak sebabnya. Tarikh mati (deadline) untuk buku saya yang seterusnya ialah 11 Nov. 2008. Ia telah berlalu, namun editor telah lanjutkan hingga ke hujung bulan ini. Masih ada beberapa hari lagi. Sekiranya mood ada, ia memang boleh disiapkan.

Masalahnya ialah mood.... Setiap kali saya masuk ke bilik bacaan untuk menulis, taip sahaja setengah ayat, mood hilang. Mengantuk datang. kaki-tangan kejang. Apa nak buat?. Bukupun melayang entah ke mana.

Hmmmm.... sepuluh hari yang akhir ini moga-moga mood datang dan buku tersebut boleh disiapkan.

Bagaimana dengan anda?. Adakah anda sentiasa mempunyai mood yang baik?.

Dalam dunia ini saya kenal hanya seorang sahaja yang sentiasa mempunyai mood. Beliau adalah rakan sekolah saya semasa di Alam Shah pada tahun 1970an dahulu. Nama beliau ialah Che Mood. Beliau kata memang dia sentiasa ada mood.

entah ke mana Che Mood sekarang....

Tuesday, November 18, 2008

KAYUHAN ANGGERIK



PADA 31 Oktober yang lepas, saya tiba agak awal untuk menghadiri Putrajaya Critical Mass. Ini adalah kerana langsung dari ofis ke lokasi kayuhan. Ramai sekali bertemu rakan-rakan Proton T-Bolt. Dalam kesibukan basikalis yang ramai ini, saya didekati oleh seorang veteran yang meminta nama dan nombor telefon. Beliau memperkenalkan diri sebagai Shahrudin daripada Shah Alam. Rupa-rupanya beliau bertanya beberapa orang di situ, bertanyakan siapakah ketua kumpulan Proton. Entah bagaimana mereka menuding kepada saya, dan sayalah yang menjadi "ketua" pada anggapan En. Shahrudin. Oh ya... En. Shahrudin, kini berusian 69 tahun dan masih aktif berbasikal. Beliau adalah pemenang pingat emas sukan SEAP (kini SEA) pada tahun 1962 (sebahagian besar basikalis pada malam itu belumpun lahir lagi).

En.Shahrudin berbaju kuning
Dipendekkan cerita, beliau menghubungi saya semula untuk mengadakan mesyuarat mengenai program berbasikal. Tujuh orang "ketua" telah dikenalpasti katanya. Saya menghantar Mr.Won sebagai wakil T-Bolt. Dari mesyuarat tersebutlah munculnya Kayuhan Anggerik.

Nama: Kayuhan Anggerik
Program: Critical Mass
Tempat: Dataran Shah Alam
Tarikh: 21.11.2008 (Jumaat)
Masa: 8.30pm
Jarak kayuhan: 20-25km (alternatif 12km)

Apakah Critical Mass?. Ia adalah program kayuhan basikal di seluruh dunia. Tujuannya untuk mewujudkan bandar yang mesra basikal. Maklumat terperinci mengenai Critical Mass boleh diperolehi di sini

Jadi, bagi sesiapa yang tinggal berdekatan dengan Shah Alam (berjauhan juga boleh hadir), semua adalah dijemput hadir untuk sama-sama merai dan menjayakan Kayuhan Anggerik. Insyaallah saya dan kawan-kawan akan datang bagi meraikan jemputan daripada En. Shahrudin dan rakan-rakan beliau.



Setakat yang diketahui, di Malaysia sudah terdapat Critical Mass di Putrajaya, Shah Alam (21.11.08) dan Kuala Lumpur (akan datang).

Jumpa di sana!.

Monday, November 17, 2008

NORMAN HAKIM + MEMEY - ABBY ABADI = ?



SAYA tidak berhasrat langsung untuk menulis mengenai perkara ini pada asalnya. Tidak mahu ambil pot langsung kata orang sekarang. Namun isu ini telah menjadi-jadi.

1. Norman Hakim dan Memey ditangkap khalwat
2. Abby Abadi menyerang Norman di lokasi penggambaran
3. PDRM berpendapat Norman telah mencemarkan nama baik Polis
dan macam-macam lagi.

Masyarakat kita dihidangkan oleh wartawan kita dan oleh media kita mengenai rumahtangga orang. Itulah yang masyarakat kita suka. Itulah yang wartawan kita cari. Itulah yang boleh melariskan media kita. Salah siapa?.

Hari ini wartawan sama wartawan mempertahankan pekerjaan mereka melondeh dan membogelkan mereka untuk dipertontonkan ke khalayak ramai atas nama berita. Perkara sudah berlaku, mereka laporkan sahaja. Itu alasan mereka.

Namun, kembalilah kepada Islam. Ia melarang sama sekali mendedahkan aib orang lain. Apa yang sudah berlaku itu sudahlah. Wartawan tidak perlu bersusah payah untuk mendedah, melondeh dan membogelkan lagi keaiban ini.

Barangkali sudah tiba masanya bagi akhbar, radio dan TV di negara kita yang tercinta ini mendapat pengesahan "halal" ataupun "syariah compliance" sebelum tayangan. Berita-berita begini perlu masuk "cencor board" terlebih dahulu. Pihak berwajib perlu melulus atau mengharamkan apa yang patut, demi untuk pembangunan negara. Biar ia memberi faedah kepada semua generasi.

MBA - Semoga selepas ini akan keluar fatwa ataupun pendapat yang muktabar.

Sunday, November 16, 2008

ANATOMI SEBUAH BASIKAL



Label/ Label Deskripsi/Description Label/Label Deskripsi/Description
1 Bar hendal/handle bar
2 Penukar gear/Shifter
3 Tuas brek/Brake lever
4 Kabel/Cable
5 Tiub kepala/Head tube
6 Sepit udang, semanggang/Fork
7 Kaliper brek cakera/Disc Brake Caliper
8 Cakera brek/Brake disc
9 Gelendong, buyong/Hub
10 Jejari/Spoke
11 Injap/Valve
12 Rakap/Pedal
13 Engkol/Crank
14 Gegancu/Chain ring
15 Rantai/Chain
16 Palang rantai/Chain stay
17 Gear belakang/Rear derailer
18 Kaset/Cog, Cassette
19 Roda/Rim
20 Tayar/Tire
21 Palang pelana/Seat stay
22 Brek-V/V-brake
23 Gear hadapan/Front derailer
24 Tiub pelana/Seat tube
25 Batang pelana/seat post
26 Pelana/Saddle
27 Ampaian belakang/Rear shock
28 Tiub atas/Top tube
29 Tiub bawah/Down tube
30 Set kepala/Head set
31 Stem/Stem

* Foto dan penerangan daripada http://kelolo.blogspot.com/2007/12/anatomi-sebuah-basikal-gunung.html

Saturday, November 15, 2008

Putrajaya Cycle



Ini trail 081108. Esok ikut tasik di sebelah dalam.

Tuesday, November 11, 2008

MOTIVASI PEKERJA TANGGUNGJAWAB SIAPA?

Pekerja ataupun staf adalah merupakan aset terpenting sesebuah organisasi. Aset-aset lain seperti bangunan, tanah, mesin dan komputer juga penting.

Mesin dan komputer diselenggara secara berkala. Ada penyenggaraan pencegahan, ada juga penyenggaraan pembaikan. Bagaimana pula dengan aset terpenting organisasi, iaitu staf?

Bila kali terakhir ia diselemggara? Bagaiman?

Monday, November 10, 2008

TEAM BUILDING

SUDAH menjadi suatu kebiasaan, setiap jabatan akan mengadakan program 'team building' untuk staf mereka.

Adakah 'team building ini perlu?. Adakah ia bermenafaat? adakah ia tidak membazir?

Kita ikut siapa dalam melaksanakan program sebegini?. Ikut nabi?.

Biasanya bos tidak datangpun. Program diserahkan kepada perunding untuk dilaksanakan. Tercapaikah hasrat jabatan? Ke arah mana pasukan alan dibawa?
LUAR PEJABAT

SEMENJAK semalam saya berada di luar pejabat. Memandu sendirian sejauh 330km. Menghadiri sesi 'team building' bagi gred atasan bagi pegawai seluruh negara.

Kejutan pertama ialah saya hanya membawa pakaian sukan. Tidak sehelaipun pakaian pejabat yang dibawa. Ah namapun 'team building'. Dalam 30 orang peserta, hanya saya seorang yg tidak berkot bertai. Alamak. Janggalnya. Asingnya.

Dalam ucapan pertama, instruktor minta semua peserta tanggalkan kot dan tie. Ia program santai. Ia program relax. Hmmmmm 29 Vs 1, akhirnya saya tidak lagi nampak janggal.

Saturday, November 08, 2008

08.11.08


SEBELUM memulakan kayuhan di Taman Warisan Pertanian, Putrajaya.

Semalam saya menemuinya di Anjung. Sempai bertukar senyum dan melambai-lambai tangan. Hari ini semasa sedang berkayuh, terima SMS mengatakan dia telah kembali ke hidrat Ilahi. Alfatihah buat sdr Hamzah dan salam takziah buat Noribah sekeluarga.

Friday, November 07, 2008

PUTRAJAYA CRITICAL MASS


memang perasan, ada awek dalam kereta yang ambil foto ini. Dorang tanya, kat mana beli lampu, sebab ia memenangi lampu paling terang dari belakang (bila aku di depanlah depa nampak tu);)Foto daripada putrajayacriticallmass.blogspot.com semasa PCM 31.10.2008

Putrajaya Critical Mass yang diadakan pada Jumaat terakhir setiap bulan kini sudah merebak ke Shah Alam dan Kuala Lumpur.

Program di Shah Alam dinamakan Kayuhan Anggerik (Shah Alam BAndar Anggerik) akan diadakan pertama kali pada Jumaat 21.11.2008 mulai 9pm di Dataran Shah Alam.

Kuala Lumpur pula akan memulakan kayuhan pagi pada 7.12.08 mualai 7.30am bermula di Dataran Merdeka.


Hmmmmm..... setiap Sabtu/Ahad jika tiada aral, geng kami memulakan kayuhan daripada Taman Warisan Pertanian, Putrajaya mulai jam 7.30am.

Thursday, November 06, 2008

BUAT DUIT DENGAN BERBASIKAL



BARANGKALI semua orang tahu bahawa Proton adalah jenama kereta nasional Malaysia. Ramai juga orang tahu bahawa Proton juga pernah mengenlurkan motosikal. Namun adakah anda tahu bahawa Proton juga adalah pengeluar dan pengilang basikal jenama Proton?. Tiga model basikal Proton ialah T-Bolt, T-blaze dan T-blaze AL3+. Harga jualan sebuah T-Bolt ialah RM2,700.00 Ia adalah cukup murah berbanding dengan basikal-basikal keluaran BMW, Mercedes ataupun Peugeot. Bila agaknya Produa akan mengeluarkan basikal pula?. Namun Proton telah menutup kilang basikalnya dan menjual kesemuanya. Harga lelaong T-Bolt sekarang ialah dalam RM900 sebuah.

OK, kembali kepada tajuk. Satu sesi teori dan praktikal "Buat Duit Dengan Berbasikal" akan diadakan sepertiu berikut:-

Tarikh: 8 Nov. 2008 (Sabtu)
Tempat: Sekitar Tasik Putrajaya
Tempat berkumpul: Taman Warisan Pertanian Putrajaya, jam 7.30am
Tempoh masa: 2-3 jam
Bayaran: PERCUMA
Kelengkapan: Basikal dan kamera (sila bawa sendiri)

Kandungan sesi: Teori dan Praktikal SATU daripada LIMA PULUH tip daripada buku "Buat Duit Dengan Kamera" (yang masih belum berada di pasaran).

Selamat bertemu di sana untuk sama-sama buat duit.

Wednesday, November 05, 2008

SAYA KEMBALI



WALAUPUN saya telahpun berpindah sepenuhnya ke rumah baru, namun masih ramai pengunjung ke rumah ini. Oleh itu saya akan kembali semula ke sini.

Bertemu lagi.

Saturday, October 25, 2008

Test from the train

Thursday, October 23, 2008

DIAM TAK DIAM DAH 6 BUKU




DIAM tak diam, saya sudah menulis ENAM (6) buah buku ..... details di rumah baru saya di http://muhamadbinali.com

Friday, October 17, 2008

SAYA SEDANG BERPINDAH



Saya dalam proses perpindahan dari sini ke rumah baru di http://muhamadbinali.com

Rumah lama ini tidak dijual, tidak disewa. Kadang-kadang datang menjengok.

Rumah baru menggunakan bahan binaan baru, perabot juga baru

Mengapa berpindah?. Ingin mencari pengalaman di rumah baru.