Labels

Monday, May 31, 2004

GOLF: sukan atau ....?

BERMACAM sinonim diberikan kepada perkataan GOLF. Di antara yang popular termasuklah "Golongan Orang Lemah Fikiran" dan "Golongan Orang Lupa Famili". mba tercuit untuk menulis mengenainya apabila terbaca temuramah dengan bekas menteri kabinet mengenai nasib golongan veteran yang telah tidak memegang apa-apa lagi jawatan penting. Beliau mempunyai handicape 7 dan tidak banyak orang yang mempunyai 'single handicape' dalam permainan ini. Ini bermaksud tidak ramai orang yang tahu bermain golf. Walau bagaimanapun memang ramai pemain dan peminat golf di negara kita ini. Kebanyakan daripada mereka memang tidak tahu bermain (diukur dari handicape mereka). Yang lain pula bermain kerana suka-suka atau terpaksa.

Banyak cerita kita boleh dengar mengenai permainan golf ini. Banyak deal perniagaan dibuat atas padang golf. Ada juga cerita promotion juga boleh berlaku atas padang golf. Namun begitu ada juga cerita duka di padang golf ini.

Berbalik kepada temubual yang dimaksudkan, beliau agak terkilan apabila tidak lagi menerima jemputan untuk bermain golf setelah tidak lagi memegang jawatan dalam kabinet. Menurut beliau perkara ini adalah sesuatu yang begitu lumrah di negara kita ini. Golongan veteran yang 'tidak boleh memberi apa-apa' lagi akan dipinggirkan begitu sahaja. Biasalah kan? semut hanya menghurung gula. Apabila habis manisnya, semutpun tiada lagi.

Ini menunjukkan bahawasanya golf bukanlah sukan, tetapi sokan....
+ Ramai orang kita tunggu dijemput untuk main golf (nak main free?)
+ Jemputan bermain golf hanya untuk yang tidak pandai (handicape besar) - takut kalah?
+ Seseorang boleh bermain/berlawan golf seorang diri (hantam sajalah)
+ Ada orang bersara awal untuk bermain golf (ini pemain golf pro)
+ Petanda bos yang sibuk (saya dah seminggu tak main golf ... wow sibuk betul ni... )
[stop]

Saturday, May 29, 2004

AUTOMATIK ATAU MANUAL?

RAMAI orang tidak perasan bahawa dalam hampir semua ciptaan, versi automatik adalah dijenamakan lebih awal daripada versi manual.

Misalnya sebuah kereta. Setelah bertahun-tahun kereta "jenama X" berada di atas jalan, barulah kereta automatik dipasarkan dan dinamakan kereta "jenama X -automatik". Hendak atau tidak, secara sukarela atau terpaksa kereta terdahulu dipanggil dengan kereta "jenama X - manual". Maknanya yang "automatik" datang dulu kan?.

Begitu juga dengan sebuah kamera. Jika dulu sebuah kamera adalah sebuah kamera. Tetapi setelah kamera jenis automatik atau auto fokus dikeluarkan, maka kamera terdahulu diberi nama kamera manual. Sekali lagi yang automatik keluar dulu kan?. Sekarang ni pulak, dah ada kamera digital, maka kamera terdahulu samada manual automatik telah dipanggil sebagai "kamera biasa" atau "kamera bukan digital" atau "kamera analog?".

Berbalik kepada kamera ni, tujuannya ialah untuk mengambil gambar. Namun sesetengah orang kita pada suatu masa dulu cukup anti dengan kamera auto. Kalau gambar-foto yang diambil menggunakan kamera auto, mereka akan kata 'ala itu kamera auto, tak ada seni, senang sangat nak guna....' dan macam2 lagi. Bagi "kamera biasa" yang kena fokus secara manual dan macam2 lagi tu, walaupun hasilnya tak seberapa (sebab tuan punya kamera kurang seni, bukan sebab kamera) maka hasilnya boleh dipuji sebab ia bukan kamera auto. Jika begitulah keadaannya .... lebih baik ambil gambar pakai lukisan saja kan?. Lagi seni, lagi manual . Tak payah pakai mesin betul tak?.

kereta manual ....

Begitu juga dengan kereta. Sesetengah dari orang kita tidak suka sangat dengan kereta auto. Alasan standard yang digunakan ialah 'tiada power', 'senang rosak', 'kereta orang pompuan', 'harga jual semula murah' dan banyak lagi dan banyak lagi. (Jalan kaki lagi manual dari berkereta)

--> Mengapa kita lebih suka yang susah lagi menyusahkan dalam kehidupan ini?

Thursday, May 27, 2004

DARIHAL KABEL

kabel
KABEL pada asalnya bertujuan untuk menghubungkan lebih dari satu objek.
Namun pada hari ini, kabel sudah menjadi semacam peribahasa yang memang dikatahui umum. Misalnya "ada kabel", "kabel besar" dan seumpamanya yang membawa maksud ada hubungan atau connection.

Dalam kerjaya, dalam politik, dalam perniagaan biasanya kabel sudah menjadi suatu yang lumrah. Tanpa kabel banyak benda yang akan menjadi susah. Lagi besar kabel pula lagi laju dan lancarlah perjalanannya.

Namun mba sudah menemui banyak kes di mana kabel juga kadangkala lebih melambatkan proses. Seorang kenalan mba sangat kamceng dengan bosnya (kira-kira dia bergantung kepada kabellah tu, atau mungkin juga kabel tersebut yang bergantung kepadanya). Bila tiba time naik pangkat, bos tadi tak mahu lepaskannya keluar. Jadi jalan yang ada ialah dengan wujudkan jawatan KUP (khas untuk penyandang). Jadinya beliau tidak boleh naik pangkat sehingga KUP tersebut diluluskan.

kabel ini terlalu banyak, entah kemana penyudahnya. Entahkan kuat entahkan kusut

Dalam sesetengah kes pula, yang attached dengan kabel ini tak dapat naik selagi kabelnya tidak naik. Kekadangtu memang lama kena tunggu tu. Ada juga kalanya di mana (jarang-jarang atau kadang-kadang) orang yang tak bagus akan naik, sebabnya?. Bos nak minta dia keluar dari organisasi. Entah ya entahkan tidak, tetapi itulah beberapa cerita dongeng yang boleh didengari di warung ...


Wednesday, May 26, 2004

JODOH TAK PANJANG

SEMALAM saya menerima panggilan telefon "sila datang ambil surat". Surat yang dimaksudkan ialah surat tukar. "saya baru dua bulan kat sini. Sini seronok dan tidak ada masalah. Mengapa cepat sangat kena tukar?" (pertanyaan pura-pura tak tahu). "eh-eh naik pangkatpun tak nak ke?. Dah jodoh kat situ tak panjang". Hari ini surat tersebut sudah bertukar tangan dan esok terpaksalah mengadap bos untuk membawa berita baik dan berita buruk tersebut. Rasanya semua orang yang bekerja makan gaji ingin naik pangkat, namun tidak ramai yang ingin ditukarkan ke tempat lain. Justeru itu ada yang menolak kenaikan pangkat kerana terpaksa berpindah tempat kerja. Ini terutamanya bagi yang bekerja di state dan terpaksa berpindah ke federal.

Naik pangkat bererti bertambah tanggungjawab dan bertambah gaji. Namun pendapatan tidak semesti bertambah. Misalnya ada yang berjawatan rendah tapi jadi ahli lembaga pengarah tertentu dan dibayar imbuhan. Apabila naik pangkat dan berpindah, lembaga tersebut tidak ikut pindah. Ada yang pangkat rendah tapi elaun perbatuan beratus-ratus setiap bulan dan bila naik pangkat elaun tersebut tidak ada lagi sebab kerja tidak memerlukan buat kerja luar. Jika yang kerja state berpindah federal lagilah haru kerana kos hidup yang berbeda.

Walaupun bekerja di tempat sekarang cukup selesa, namun mba terpaksa akur sahajalah dengan isi kandungan surat tersebut. Apatah lagi bukan ramai rakan seangkatan yang terpilih. Mulai 1 Jun, mba akan beroindah ke pejabat baru lagi dan ii dah kira boleh memecahkan rekod perkhidmatan terpendek di tempat sekarang.....

Tuesday, May 25, 2004

JEPUN



MBA mula mengenali Jepun secara lebih dekat apabila berada di negara tersebut pada tahun 1989/1990 kerana menghadiri kursus system engineer di Okinawa International Centre. Setelah pulang ke Malaysia, MBA bergiat cergas dalam NGO The Japan International Cooperation Agency Alumni Society of Malaysia (myJICA)hinggalah sekarang. Semenjak tamat kursus tersebut, saya hadir pula kursus DP Manager di Okinawa dan kemudiannya kursis JICA-Net di Tokyo. Selain dari itu ada juga pergi ke Jepun atas urusan-urusan rasmi yang lain.

Melalui myJICA, mba bermesyuarat minima sekali sebulan dengan Jepun semenjak 1990 dan dua anak mba sudah ke Jepun dan yang ketiga (anak keempat) akan menyusul akhir bulan ini. Walau bagaimanapun mba tidaklah layak bercakap pasal Jepun. Mungkin sahabat mba Halela yang mempunyai pengalaman paling intim bersama Jepun selama hampir suku abad adalah paling afdhal. Walau bagaimanapun, ikhlas dikatakan mba masih tidak dapat memahami perangai orang Jepun, walaupun yang menjadi sahabat, guru mahupun jadi bos mba. YA kata mereka mengandungi pelbagai maksud yang bukan "ya" sebenarnya. Puji mereka tidak dapat difahami maksud sebenarnya. Kesetiaan orang Jepun terhadap organisasi, terhadap bos, terhadap ibu pejabat sukar untuk difikir dengan logik akal.

Monday, May 24, 2004

SINGAPURA

APABILA disebut perkataan Singapura, saya percaya ia membawa banyak pengertian kepada banyak orang. Di antaranya mungkin seperti berikut:-
- Boleh beli barang baik dengan harga murah
- Semuanya mahal di negera tersebut
- Negara polis
- Sebuah pulau yang tiada daya penarik
- Negara termaju di dunia


Salam tahun 70an-80an dulu, bagi pemuda-pemuda kampung yang bekerja di Singapura dikira cukup hebat. Apabila pulang ke kampung sekali-sekala mereka menjadi intipan dan bualan orang kampung dan saham mereka akan naik...

Kini, singapura tidak lagi sehebat dulu, namun kebanyakan orang Singapura masih lagi seperti dahulu. Mungkin tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa rakyat mereka adalah kurang a**r sedikit dan mengamalkan sikap kiasu (takut kalah).

Minggu lepas MBA menerima panggilan telefon dari satu vendor dari Singapura. Ia berpunca dari sepucuk surat yang mereka hantar yang tidak dibalas oleh MBA. Surat tersebut siap memberikan arahan supaya kita membuat sesuatu mengikut arahan mereka dan mereka siap memberikan dateline lagi. MBA tidak mahu menghairaukan kandungan surat yang tidak bertamadun yang mengandungi fakta salah tersebut. Dalam perbualan telefon tersebut MBA cakap, "CU in court", biar padan muka dia. Masalah bermula apabila mereka mengatakan yang perisian yang kita gunakan tidak berlesen dan mengikut auditan yang mereka lakukan, didapati seramai 4000 lebih kakitangan kami menggunakan perisian tersebut (siap dengan senarai nama). Sedangkan kami hanya mempunyai kurang dari 2000 kakitangan (termasuk drebar, jaga, tukang masak, peon dan yang setaraf dengannya yang memang tidak ada ID komputer langsung). Pejabat mereka di KL nampaknya jadi macam Pak Turut saja yang dicucuk hidungnya ....

Friday, May 21, 2004

MENGAPA MENULIS?

PADA kebiasaannya MBA menulis dan membaca di rumah. Setelah berada di pejabat, masa untuk intai-intai Internet agak terhad. Lantaran itu segala apa yang disapa oleh tetamu di TagBoard, comments, buku tamu (jika ada) Cuma akan dijawab setelah pulang ke rumah. Nampak macam kurang mesra pengunjung, tetapi itulah rutin di sini. Dalam 1200 pengguna PC di sini, kurang dari 40 diberi kebenaran untuk akses ke Internet. Ini adalah polisi yang baru dikuatkuasakan (sebab banyak yang menyalahgunakan kemudahan sebelum ini). Pengguna lain boleh akses Internet hanya di perpustakaan.

SEMALAM mba tidak menulis kerana terpaksa menyiapkan satu tugasan yang diperlukan dengan segera dan tertidur sebelum ia dapat disiapkan. Apabila terjaga semula menjelang subuh, terus menyiapkan tugasan tersebut sebelum ke tempat kerja di luar pejabat. Hajat di hati nak menulis menggunakan Treo600 semasa berada di luar, namun hajat hanya tinggal hajat. Walau apapun “teori” ramai pengunjung datang bila kita tak kemaskini blog bolehlah dipakai sebab lebih 200 pengunjung semalam telah dikecewakan kerana blog tidak dikemaskini.

BERBALIK kepada tujuan menulis. Penulis blog tersohor ada memberi ulasan terhadap “petua menulis blog” yang mba tulis. Ramai tak setuju supaya tulis pendik tapi konsisten. Katanya kalau tulisan tu baik dan menarik, panjang manapun akan dibaca jua. Memang betullah apa yang dikatakan. Namun bagi seseorang penulis yang baik, sudah tentu tidak lagi perlu mencari petua menulis. Oleh itu entri MBA terdahulu bolehlah dibaca sebagai “petua menulis blog bagi …. Buah cempedak di luar pagar” (termasuk MBA sendiri)

PENULIS tersohor juga menulis kerana ia ingin menulis. Ia menulis bukan untuk dibaca orang. Ia tidak akan menulis jika dia rasa tidak mahu menulis. Ia menulis bukan untuk dikunjungi. Ia menulis bukan untuk diulas. Berlainan sekali dengan penulis baru, sudah tentu kita ingin tulisan kita dibaca. Jika tulisan kita panjang sangat (macam tulisan kali ini) takut nanti pembaca bosan. Kita juga rasa seronok bila ada orang beri ulasan tulisan kita. Kita rasa gumbira jika ada tetamu sapa kita di TagBoard. Lagi riang jika ada yang singgah di buku tamu. Bagi penulis tersohor, semua ini tidak perlu dan tidak ada dalam blog mereka.

----------------------------------------------------------------------
TIPS hari ini:
JIKA inginkan buku tamu anda dipenuhi kunjungan, jangan adakah TagBoard dan comments dalam blog anda.

kata-kata hikmat hari ini:
Menulis blog bagaikan memasak. Jika makanan anda dijamah dah tentu anda seronok. Jika diulas lebih-lebih lagilah. Tukang masak kerjanya enteng.... hari-hari masak nasi goreng dan tidak perlu tahu samada juadah mereka dijamah atau tidak?

Wednesday, May 19, 2004

GURU SUPER


tokoh guru 2004

GURU SUPER ialah satu jawatan kenaikan pangkat kepada guru biasa yang setaraf dengan pengetua atau guru besar. Namun guru masih lagi mengajar seperti biasa dan tidak menjadi pentadbir seperti guru besar, pengetrua ataupun pegawai pendidikan di jabatan Pendidikan atau kementerian pelajaran.

Apabila YAB Perdana Menteri mengumumkan tentang guru super yang sedang dirundingkan dengan JPA, terdapat pelbagai sudut menarik untuk diperhatikan daripada kenyataan tersebut.

1. Guru Super bukanlah suatu perkara baru dalam bidang perubatan, di mana doktor yang tidak mahu menjadi pentadbir seperti pengarah hospital atau pegawai-pegawai di kementerian kesihatan masih berpeluang mendapat kenaikan pangkat yang tinggi (sehingga JUSA A, khabarnya) dan masih melakukan tugas harian sebagai doktor pakar. Mereka akan melapor kepada pengarah hospital yang jauh lebih junior daripada mereka.

2. Jawatan Guru Super telah dikemukakan pada tahun 1984 (dua puluh tahun lalu) oleh YAB Perdana Menteri yang pada masa tersebut adalah Menteri Pelajaran. (Maknanya tidak ada sebarang usaha dibuat untuk merialisasikannya sehinggalah beliau menyebutnya kembali setelah beliau menjadi PM)


3. YAB Perdana Menteri meminta JPA memberi tumpuan khusus mengenai isu Guru Super memandangkan JPA adalah di bawah Jabatan Perdanan Menteri. (pembaca bolehlah membuat kesimpulan sendiri mengenai ayat tersebut).


Setelah Guru Super menjadi kenyataan, elok juga rasanya ia dikembangkan ke skim-skim lain pula. Misalnya bagi pegawai IT yang suka dan berkebolehan membuat program, mereka tidak lagi berpeluang melakukan kerja tersebut dan kemahiran tersebut akan hilang setelah dinaikkan pangkat ke pengurus IT. Elok juga rasanya dijadikan jawatan IT Super supaya programmer masih membuat program dan system analyst masih merekabentuk sistem walau setinggi manapun pangkat mereka.


Tuesday, May 18, 2004

KITA TAK SERUPA

SEMENJAK berada di ofis baru ini, tiap-tiap hari ada orang datang berjumpa dan bertemu. Rasa-rasanya kad nama yang dah terkumpul bagaikan dah 2-3 tahun kerja. Temujanji dibuat seawal 7:30am lagi. Ada yang nak menjual. Ada yang nak berkenal. Ada yang nak berkempen.

Dalam menjual dan berkempen tidak semestinya apa yang dipakai di ofis A adalah elok dipakai di ofis B (walaupun kita di daerah yang sama). Ada satu produk (aplikasi komputer) yang hendak dijual. Ia telah 4 tahun digunakan di ofis A. Sangat berjaya katanya. Jurujual menggunakan pegawai dari ofis A untuk cuba mempengaruhi kita supaya membeli dan menggunakan produk tersebut bagi ofis kita. Namun orang-orang kat ofis kita memang "tidak boleh" menggunakan produk tersebut kerana suasana, sejarah dan falsafah ofis A dan ofis B adalah berbeza walaupun matlamat akhirnya adalah sama.

Namun pegawai dari ofis A tersebut sangat tidak puas hati apabila dikatakan yang ofis B tidak mungkin dapat menggunakan produk tersebut. Mungkin agaknya ada komisyen yang mengunggu, ia naik marah dan tidak begitu rasional lagi. Kami akan menyesal katanya jika tidak menggunakan produk tersebut, ia adalah produk terbaik, ia telah terbukti, ia adalah murah dan banyak lagi. Pujinya melambung-lambung.

MBA menggunakan analogi isteri dia. Isteri dia memanglah baik untuk dia. Memang sangat baik, memang sangat cantik. Pujilah isteri seadanya. Jangan berlebih-lebih. Dia puji isteri dia sebab isteri dia pandai masak, sebab isteri dia peramah, sebab isteri dia ringan tulang dan tidak berkira. (alahai .... kalau setakat itu, isteri kitapun tidak kurang juga hebatnya - dalam hati). Isteri dia memang bangun awal setiap hari dan mengejutkan dia untuk pergi kerja. Dia gembira sekali bersarapan di kedai mamak dengan kawan-kawan saban hari. Memang dia puji habis, sebabnya dia jenis yang tak boleh bangun pagi sendiri. Isterinya juga seorang yang pandai masak, sebab hobi dia ialah dok melepak kat kedai mamak. Isteri dia juga seorang yang amat peramah sebab dia ni agak berat mulut sikit (macamanalah engko boleh jadi jurujual bagi pihak jurujual tu pulak? - terpengaruh ya?). Bukankah Allah dah tentukan jodoh itu saling lengkap melengkapi?. Kalau dua-dua ramah semacam je, siapa yang nak jadi pendengar?. Kalau dua-dua jenis cakap sepatah-sepatah je, hmmmm.... TV & radiolah yang akan jadi jurucakap kat rumah....

Pendek kata produk A tu memanglah sesuai sesangat untuk ofis A, tapi tidak begitu cun untuk digunakan oleh ofis B. Habis cerita. Jangan marah.

Monday, May 17, 2004

BULAN PERTAMA DI OFIS BARU

LEBIH 22 tahun bekerja, kesemuanya di peringkat persekutuan. Ini termasuklah di pejabat ketua pengarah, agensi pusat, ibu pejabat dan bahagian di kementerian. Apabila dapat bertukar terus ke peringkat daerah secara melangkah bendul (tanpa ke peringkat negeri terlebih dahulu), ada perasaan seribu rasa.

Pada asalnya konon-kononnya banyak nak buat perubahan kat daerah ini. Namun setelah sebulan, barulah tahu langit itu tinggi atau rendah. Di peringkat daerah biasanya pekerja bekerja dengan lebih santai, lebih perlahan. Mungkin agaknya ia lebih jauh dari orang-orang besar. Namun yang pasti mereka tertunggu-tunggu keputusan yang mesti dibuat oleh peringkat negeri dan ibu pejabat. Ada kalanya hingga langsung tidak dapat bergerak dan berbuat apa-apa sehingga keputusan dibuat. Contoh paling klasik ialah duit. Jika duit tidak dihulur (walaupun bajet telah diluluskan) apa yang boleh dibuat di pejabat kecil?.

Namun keseronokan bekerja di sini ialah mengenai ukhwah dan segala-galanya dekat. Surau sepelaung saja, kantin beberapa langkah saja. Jika di KL dulu terpaksa pergi solat Jumaat awal-awal untuk dapat saf, kat sini jika lepas azan baru bertolak ke masjidpun masih boleh duduk saf depan lagi.

Friday, May 14, 2004

BENGANG

KELMARIN terima satu pesanan panggilan telefon lebih kurang begini: "saya so and so, dari syarikat XXX. Saya dapat no tuan dari sianu bin sianu. Sila telefon saya semula". Hati berkata .... sedapnya mulut kau bercakap.... Jika yang telefon tu sedara ke, kawan ke, kenalan ke lainlah jugak storinya. Jika sekadar salesman yang nak jual barang, jangan haraplah pegawai kerajaan nak reply semula (lainlah jika memang dia memerlukan sangat barang yang nak dijual tu). Biasanya salesman yang nak jual barang perlulah bersusah payah sedikit mencarai peluang niaga. Umpamanya buat temujanji, hantar surat/katalog, jemput seminar/launching dan sebagainya. Paling komanpun telefon memperkenalkan diri. Ini suruh kita telefon dia semula?. Banyaaaaaaaak punya cantik?. Dahlah hanya tinggalkan no handset saja. Kita ni dok pakai telefon sendiri dan dok bayar bil sendiri untuk kayakan dia orang ni.

Apalah punya salesman.

Satu lagi bab orang sales ini ialah bila barang dah beli. Pagi dia hantar invois, petang dah call atau dah terjongok kat depan ofis minta bayaran. Dia ingat gomen ni one man show punya company. Kalau dah seminggu dua hantar invois dan tak ada berita tu, logiklah juga buat susulan .

So jika korang ada kenalan salesman yang nak deal dengan gomen, nasihat-nasihatkanlah adab-adab begini .....

Thursday, May 13, 2004

MENGAPA AGAKNYA ?

MENGAPA agaknya di zaman dulu-dulu bila seseorang askar bergambar, dia mesti duduk atau berdiri senget dan menampakkan bahu?







.... jawapannya ialah kerana pangkat & kekuatan askar terletak di bahu






MENGAPA pula di zaman ini, CEO bila bergambar suka sangat pegang pen?

.... Jawapannya ialah kerana kuasa seseorang CEO terletak pada tandatangan dengan pen tersebut ...

Wednesday, May 12, 2004

ADAKAH INI WAJAR?

1. Sebuah gabungan pelajar melayu diberitakan akan mengadakan tuisyen percuma untuk peperiksaan PMR dan SPM kepada pesalah-pesalah juvenil yang ditahan disekolah-sekolah khas seperti sekolah H.Gurney, penjara dan sebagainya. Ini adalah untuk membantu mereka untuk mencapai kejayaan cemerlang dalam peperiksaan dan membolehkan mereka berdikari setelah dibebaskan nanti.

Tuisyen untuk PMR dan SPM ini biasanya memakan belanja beratus ringgit sebulan bagi setiap matapelajaran seorang pelajar jika ke kelas tuisyen. Adakah pelajar-pelajar miskin di luar bandar dan pendalaman mampu menghadiri tuisyen begini?. Apakah gabungan ini lebih wajar membantu pelajar miskin di luar bandar berbanding dengan pelajar samseng yang telah disediakan asrama?

2. Sebuah berita menyebut dan melaporkan bahawa pakar dan pencinta bahasa berkata bahawa mutu dan kemerosotan bahasa Melayu pada hari ini adalah disebabkan oleh bangsanya sendiri. (Bahasa Jiwa Bangsa).

Adakah wajar untuk menjadi pencinta dan pejuang bahasa Melayu, seseorang mesti mahir dalam bahasa Inggeris dan malahan semua anak-anaknya di hantar ke sekolah Inggeris?

3. Presiden Bush dilaporkan sebagai berkata bahawa Setiausaha Pertahanannya adalah bersalah kerana tidak memaklumkan kepadanya mengenai gambar-gambar penyiksaan tahanan Iraq kepadanya. Walau bagaimanapun Bush tidak menyalahkan setiausaha pertahanan itu.

Adakah itu wajar atau cakap orang yang tidak reti bahasa?

Tuesday, May 11, 2004

PETUA WEB: AKAR TUNJANG DAN BUNGA

Abrar: Bukankah petua menulis ni selagi kita ikhlas nak tulis pasti orang akan baca?:

Keikhlasan adalah sebagai akar tunjang. Namun ia berada dalam tanah. Pengunjung hanya nampak daun, bunga atau buahnya. Kadang-kadang tu buah yang manis belum tentu mempunyai akar tunjang yang baik. Walau bagaimanapun akar tunjang adalah paling penting, ia sebagai rukun dan usah dipertikaikan. Cuba kita tengok kepada bunga-bunganya pula:-

- bunga tanpa warna langsung: tak menarik
- bunga terlalu banyak warna: menyakitkan mata
- bunga terlalu besar : akses yang lambat
- bunga kecil sangat : susah nak tengok

Hs rasa hits jadi tinggi pada hari tak berupdate sebab pembaca akan ulang berkunjung untuk melihat samada blog dah diupdate ke belum. Kalau blog yang sedia berupdate, sekali masuk, lepas baca, tak datang lagi. tak tau samada teori ini tepat atau tidak...tapi yang hs perhatikan lebih kurang gitu lah.
hanyasayang


Inilah sebenarnya apa yang terjadi. Sepatutnya jika kita "ikhlas" tentang hits, eloklah:-

- cuma masukkan unique visitor sahaja
- jangan kira diri sendiri sebagai pengunjung


MBA, rasa2nya pengunjung tetap MBA akan datang jenguk dari subuh, kalau tak da, zohor jenguk lagi, kalau tak da lagi, asar jenguk lagi, kalau tak da lagi, maghrib pulak. So kalau tak da update, sampai malam lah pengunjung tetap akan jenguk.
Honeytar


Salah satu sebab mengapa hits meningkat tinggi.


hits ni yg buat tinggi kadang2 sebab search engine. pernah satu entry saya kat diaryland begitu ramai pengunjung. semua datang dr search engine yg mencari aksi2 terlampau. padahal saya tulis perasaan tak suka bila orang yang suka forward e-mail sebegitu, menonjolkan keburukan orang lain. akhirnya saya delete entry tu sebab saya tak suka cara mereka datang ke jurnal saya.
nectar


Ini adalah satu penemuan paling menarik.



Monday, May 10, 2004

POSLAJU YANG TIDAK LAJU

SEMALAM ke pejabat Poslaju di Brickfields kerana menuntut sekeping surat yang diposlajukan kira-kira 10 hari yang lalu. Tuan punya surat ini tinggal di taman perumahan bersebelahan dengan rumah penerima surat sahaja. Maknanya surat yang diposlaju tersebut mengambil masa lebih 10 hari untuk tiba ke destinasinya.

Pokok persoalannya ialah posmen tidak membawa surat tersebut apabila pergi ke alamat yang ditujukan, sebaliknya hanya membawa sekeping kad kuning dan dimasukkan dalam peti surat dengan catatan lebih kurang "tuan tidak ada di kediaman pada tarikh dan masa sekian, oleh itu sila tuntut surat di pejabat kami". Inilah penyakit yang sebenarnya berlaku kepada Poslaju. Jadi memang sia-sia sahajalah menggunakan poslaju.

Tahun lepas mba ada menerima sekeping kad mengenai surat berdaftar yang dialamatkan kepada mba atas kapasiti setiausaha sebuah NGO. Apabila ke pejabat pos untuk menuntut surat tersebut, pihak Pos meminta kad pengenalan kemudian minta cop NGO yang dimaksudkan. Bila diberitahu tak bawa cop, jawapan yang diterima ialah tak boleh ambil surat dan jawapan mba ialah OK, awak hantar balik surat ini kepada pengirimnya, saya tak boleh terima. Padan muka aku .... Juga sia-sia sahaja menggunakan perkhidmatan Pos Berdaftar.

Friday, May 07, 2004

PETUA MENAMBAH HITS KE WEBLOG ANDA




menghitung hari
pengunjung yang datang
membilang jari

SEMALAM mba tidak menulis apa-apa di blog. Walau bagaimanapun bilaangan pengunjung yang datang adalah lebih ramai berbanding dengan hari sebelumnya menulis mengenai “Malang Tidak Berbau” Mengapa begitu jadinya?.

MBA tidaklah hairan sangat (walaupun pelik juga) macamana blog yang bagus, yang ditulis pada setiap hari boleh menarik pengungjung melebihi 1000 sehari. Namun adalah sesuatu yang Pelik Bin Ajaib bila blog yang tidak dikemaskini dan pada hari-hari ia tidak ditulis boleh dikunjungi hingga 700 – 800 sehari. Kiranya blog kosong (yang tidak dikemaskini) ini adalah lebih hebat lagilah.

Nak tahu apa rahsianya?. Percubaan MBA dengan tidak menulis apa-apa dan mendapat hits yang lebih tinggi itu kan dah terbukti kebenarannya?. Ini lebih kurang membawa maksud pengunjung datang melawat penulis blog yang sakitlah ni. Dah tak boleh bercakap, ramailah yang datang. Maknanya juga, pengunjung tak suka melawat yang pet-pot-pet-pot tanpa henti…..

Nanti sama-sama kita berkongsi petua bagaimana nak menambah bilangan pelawat ke weblog anda. Tunggu minggu depan ya!… Sebab apa minggu depan?. Sebab tulis apa sahaja yang terbaik di hujung minggu, tidak akan mencapai sasaran pengungjung yang diharapkan. Ha .. ha… itu tips kedua (tips pertama dah jumpa?.).

Tunggu ya….

Wednesday, May 05, 2004

MALANG TAK BERBAU

EKSPEDISI mendaki Gunung Rajah, Chamang dekat Bentong Pahang oleh 31 orang pelajar telah berakhir dengan tragedi. Dua orang maut dan 21 lagi cedera, sebahagiannya parah apabila dipanah petir. Kebanyakan mereka adalah pelajar dari IKIP (Institut Kemahiran Ikhtisas Pahang).

Seorang jurucakap IKIP dilaporkan sebagai berkata, ekspedisi tersebut tidak dianjurkan oleh IKIP, malahan pihak IKIP tidak tahu menahu dan tidak ada sebarang permohonan dibuat. Sekiranya permohonan dibuat, sudah tentu mereka akan mengkaji, menimbang dan sebagainya sebelum memberikan kelulusan. Jika kelulusan diberi, mereka tentu akan dilindungi oleh insuran.

Banyak juga pihak lain yang membacakan pelbagai peraturan selepas kejadian ini. Misalnya setiap ekspedisi begini mesti dilaporkan kepada balai polis berdekatan. Di Gunung Rajah ini, tidak boleh berkemah di puncak, tetapi 20-30 meter dari puncak dan banyak lagi.

Teringat bahada GEJU juga akan mengadakan aktiviti hampir serupa, iaitu Projek Basah di KLD.

Namun alhamdulillah, saya yakin GEJU ada mengambil skim insuran untuk pesertanya. Ini ialah kerana pihak KLD memang mensyaratkan peserta mereka diinsurankan. Berlainan sekali dengan memanjat gunung, di mana gunung tersebut tidak bertuan, jadi tuan punya gunung tidaklah boleh memaksa pemanjat diinsurankan terlebih dahulu. Sungguhpun begitu, mungkin ada aktiviti lain yang berisiko tetapi tidak diinsurankan. Katakanlah GEJU ada pasukan bola sepak. Bila main bola, mungkin ada yang peteh keting, bukannya tendang bola. Kalau patah kaki, jangan pulak GEJU didakwa kerana menganjurkan perlawanan bola atau menubuhkan pasukan bola. Nanti tak pasal-pasal main bola yang halal dah menjadikan GEJU pulak yang haram.

Malang Tak Berbau.

Sunday, May 02, 2004

SALAM MAULIDURRASUL

JIKA rakan-rakan di Jepun bercuti Golden week dan rakan di US bercuti Easter, kami di Malaysia juga bercuti panjang sempena hari pekerja, maulidulrasul dan Vesak. Semalam jalan dari KL menuju semua destinasi sesak teruk. Semua ingin pulang ke kampung. Bayangkan perjalanan biasa KL ke Kampar yang kurang dari 2 jam memakan lebih dari 5 jam semalam.

Dialog ibu dengan anak
anak: hari ini cuti maulidulrasul
emak: sebenarnya maulidulrasul esok, hari Senin. Tapi sengaja depa buat hari ini
anak: tidaklah, memang hari ini...
Emak: Nabi lahir hari Senin, tahun gajah. Hari ini Ahad. Esok Senin.

Berita menarik hari ini
CUEPACS minta JPA terangkan semula apa itu PTK. Ini adalah berikutan hanya 0.9% sahaja dari 130000 guru yang mengambil ujian PTK lulus. Keputusan PTK skim lain yang dijangka hampir sama sahaja dengan guru masih belum dikeluarkan.

MBA: PTK adalah kerana pelaksanaan SSM. Dengar khabar ia akan digantikan dengan SSA pula bila PakLah mengambil alih :-)