Labels

Tuesday, January 31, 2006

Sakit Kepala & California 117 Test Standard

Soalan:
SEJAK akhir-akhir ini saya sering sakit kepala apabila terjaga dari tidur. Apa sebabnya ya?. Dulu doktor kata saya mengalami tension headache. Aik.. malam-malam tengah tidurpun boleh jadi tension?. Mungkinkah saya bermimpi dikejar harimau semasa dalam tidur atau yang sejenis dengannya yang menyebabkan saya jadi tension dan kepala saya sakit?. Entahlah, sebab saya jarang dapat ingat peristiwa semasa tidur, samada saya bermimpi atau tidak.

Jawapan
Sakit kepala dalam tidur ini dikenali sebagai "hypnic headaches". Ia bagaikan jam loceng untuk membuatkan anda jaga dari tidur. Itu sahaja. Diagnosis dan pengubatan bagi keadaan ini termasuklah:
- Satu dos kefen sebelum tidur
- Lithium
- Indomethacin, pengubatan anti-inflammatory)

* Apakah Tension Headache?

Sakit kepala sebab urat tegang di bahagian bahu dan atas tengkok. Biasanya disebabkan oleh stress, kesedihan melampau ataupun rasa cemas, terlalu banyak kerja, tidak cukup tidur, terlepas makan, meminum alkohol atau mengambil dadah. Penyakit ini boleh dikesan dengan pengambilan cokelat, keju dan MSG (monosodium glutamate). Peminum kafen (kopi, teh, coke dll) akan berasa sakit kepala jika tidak meminumnya.

Lain-lain sebab:-
* Kepala terteleng sebelah untuk jangka masa yang lama spt gunakan komputer, mikroskop atau mesin taip.
* Tidur tidak berkualiti
* Senaman/kerja terlampau lebih
* Sakit gigi


Jadi...... sebagai salah satu cara untuk dapat tidur berkualiti, tadi saya dah pergi beli sebuah bantal yang "bagus" (diukur dari mahal harganya). Di antara banyak-banyak spesifikasinya yang paling menarik perhatian saya ialah bantal ini telah memenuhi ketetapan California 117 test standard.

Hmmmmm nak masuk tidur ni..... nak test samada esok pagi masih sakit kepala atau tidak ;-). Selamat Malam!

Monday, January 30, 2006

PASAR BORONG SELANGOR TUTUP



BARANG-barang dapur dah habis. Jadi pagi-pagi tadi menuju ke Pasar Borong Selangor, di Seri Kembangan. Tiba di sana nampak wajah-wajah hampa sebab pasar borong ditutup sempena dengan tahun baru Cina.

Peniaga di Pasar Borong ni dari pelbagai bangsa, namun yang ramainya adalah dari Siam. Maklumlah ikan dari Siam, sayur dari Siam dan ayam juga gamaknya dari Siam juga. Orang Siampun sambut tahun baru Cina juga kot?.

Mak HAji dan Pak Haji yang jual pucuk paku, pucuk midin, ulam-ulam, petai, jering, tempoyak dan budu juga cuti?. Agaknya mereka ni semua cuma front-end saja kot, kat belakang tabir tu taukeh-taukeh yang sedang beraya. Pasal tu pasar borong tiu tutup sempana dengan bos beraya....

Sunday, January 29, 2006

MAKE-UP BARU

SEBENARNYA blog lama tu dah senget-benget. Dah tak tau nak repair kat mana. Buang yg tu senget tempat lain, tambah yang ni tempat lain pulak herok. Last-last buang semua, ambil yang baru. Itulah jadinya.

KESESAKAN LUAR BIASA DI SEMENANJUNG


foto mingguan malaysia
Mingguan kata begini:

* Dari Jalan Duta ke Tanjung Malim

- kesesakan sejauh 80 kilometer.

* Dari Juru ke Jambatan Pulau Pinang

- kesesakan sejauh 25 kilometer.

* Dari Woodlands ke Tambak Johor

- mengambil masa dua jam untuk perjalanan satu kilometer.


HARI ini (Ahad) ialah tahun baru Cina. Khabarnya semalam semua jalan utama di Semenanjung sesak teruk. Ala.... biasalah tu, Cina raya yang bukan Cina ambil peluang balik kampung untuk bercuti. Inilah budaya Malaysia. Cuti-cuti Malaysia!.

Sebenarnya bagi mereka yang tidak menyambut tahun baru hari ini, mereka tidak perlu pulang semalam. Mereka boleh pulang hari ini. Hari ini jalan sudah lengang. Jika begitu halnya, maka semalam juga tidaklah terlalu teruk sesaknya.

Begitu juga dengan pulang semula ke KL nanti.... Jika tidak semua ingin ke KL semula pada waktu yang sama, rasanya kesesakan boleh dikurangkan.

Friday, January 27, 2006

POSTING DARI DIARIST

INI adalah percubaan pertama posting dari perisian DIARIST satu shareware bagi PPC.

14+1 Mengapa XOOPS Perlu Dipilih

Cabutan dari Bengkel Content Management System (CMS) For Managers" 24-26 Jan 2005.


XOOPS - eXtensible Object Oriented Portal System. Mengapa kena pilih XOOPS untuk portal anda?. Ini dia 14+1 jawapannya:-

1. Mudah dipasang
2. Database driven
3. Modular
4. Theme Management System
5. Enjin 'smarty template'
6. Group-based permission
7. Enjin carian
8. Pengurusan Pengguna
9. Multi-language support
10.Pengurusan imej
11.Akses xoops site melalui WAP/GPRS
12.Mesra sokongan
13.Content Editor
14.Komuniti yg teratur
+1 Security

Thursday, January 26, 2006

HUTAN SIMPAN



OLEH kerana masih di Terengganu, maka elok kita cerita pasal "hutan simpan". Lagipun masa memandu semalam, terdengar si Halim Othman DJ radio ERA tu bercakap pasal subjek ni. Sebenarnya Halim tu ialah schoolmate saya. Cuma saya tak kenal dia masa kat sekolah sebab saya ni super-senior dialah.

"hutan simpan" bermaksud kawasan hutan yang dikhaskan (reserve atau rezab). Ia tidak booeh ditebang.

Walau bagaimanapun menurut Halim, apabila disebut 'hutan simpan' di Terengganu, ia boleh bermaksud 'hutan simpang' atau 'hutang simpang' atau 'hutang simpan'.

'hutang simpang' maknanya hutan dekat dengan simpang (simpang empat atau simpang tiga. Simpang dua tak ada kan?)

'hutang simpang' bermaksud dia berhutang dekat dengan simpang tu....

'hutang simpan' pula bererti dia buat hutang dan buat simpanan.

ha ha ha macam-macamlah kamu ni....







Wednesday, January 25, 2006

KL-KEMAMAN

HARI ini saya bertugas di Chukai, Kemaman, Terengganu. Saya memohon untuk memandu kereta dan tidak menaiki kapalterbang. Sebelum dipersetujui, saya kena buat justifikasi seperti berikut:-

A. KL-Cukai dengan kapalterbang:

1. Dari rumah naik teksi ke KLIA (1 jam & RM70)
2. Dari KLIA ke Kuantan dengan MAS (1.5 jam menunggu + 45 minit & RM200 (kelas pertama)
3. Dari Kuantan ke Kemaman dengan teksi (45 minit & RM70)

Jumlah RM340 sehala dan memerlukan 4 jam tanpa masa menunggu (teksi).

B. KL-Cukai dengan kereta sendiri

1. Dari rumah ke Cukai 340km X 60 sen = RM204
(tol RM4+RM2.40+19.90 = RM26.30). Masa lebih kurang 3.5 jam sahaja.

So naik kereta sendiri dapat jimat duit kerajaan & masa kerajaan dan bos setuju dan (kelebihan tersembunyi ialah boleh singgah jumpa mak sekejap).

Alhamdulillah.

Tuesday, January 24, 2006

KEROSAKAN TEKNIKAL



KERAP KALI manusia menyalahkan barang. Acap kali manusia menyalahkan komputer. Walhal yang membuat barang dan yang bikin komputer hatta yang melakukan kesalahan adalah manusia sendiri. Betapa agungnya manusia ya? tidak pernah menyalahkan diri sendiri. [Ini adalah manusia di tempat lain,bukan yang baca blog ini].

Kita biasa hadapi perkhidmatan kaunter ditutup dan notis ditampal di kaunter dengan perkataan "komputer rosak". Macamana nak buat kerja? komputer rosak!. Yang bagusnya, kmputer tak boleh nak balas balik, walaupun pada ketika itu komputer memang tidak rosak.

Semalam satu bilik mesyuarat bergelap dan berpanas. Komputer tak berfungsi dan alat pandang dengar tidak boleh digunakan. Seperti biasa alasan yang diberi ialah "kesilapan teknikal" sebab selepas cuti panjang (Sabtu-Ahad). Alasan sebenar seperti "maaf kesilapan saya tidak periksa terlebih dahulu bilik mesyuarat ini' atau 'maaf juruteknik belum datang'. Sebabnya sebaik sahaja juruteknik dipanggil,beberapa minit sahaja ia dah OK.

Adakah ia suatu "kerosakan teknikal"?

Monday, January 23, 2006

CIKGU KITA

SUDAH lama saya tidak ke sekolah anak-anak. Rimas rasanya pergi sekolah untuk mengadap cikgu. Kadang-kala kad kemajuan anak-anakpun saya tidak pergi ambil dan biarkan anak-anak bawa balik dan saya tandatangan. Sebabnya? Pakcik rimaslah...

(Rasanya) anak-anak saya tidak pernah menimbulkan masalah BESAR di sekolah. Tetapi minggu lepas adalah kali pertama dalam sejarah setelah menyekolahkan anak-anak lebih dari 15 tahun. Cikgu telefon minta saya tukarkan anak keempat saya yang akan mengambil PMR pada tahun ini. Cikgu minta ia ditukarkan ke sekolah lain. Cikgu minta saya pergi ke pejabat pelajaran untuk tujuan tersebut.

Kesnya simple sahaja, semasa tingkatan 1 dan tingkat 2, anak saya ni di sekolah lain, di Wilayah Persekutuan. Oleh kerana saya bertukar kerja, maka saya tukarkan sekolahnya ke Selangor. Masa dulu dia ambil matapelajaran perdagangan sebagai elektif dalam kemahiran hidup. Walau bagaimanapun sekolah baru ni tidak mengajar subjek perdagangan, tetapi subjek teknikal.

Cikgu ni dah panik.... (banyak sebab: Jika anak saya gagal atau tidak cemerlang dalam PMR kerana subjek kemahiran hidup tersebut, maka sekolah tidak boleh kekalkan rekod 100% dalam peperiksaan. Siapa yang malu? Cikguuuu jugaklah.)

Setelah berbincang di rumah dengan anak dan isteri saya, kami ambil keputusan tudak akan bertukar sekolah (lagi) dan akan tetap dengan pendirian tersebut dan anak saya sanggup ambil matapelajaran elektif teknikal bagi PMRnya. [Setelah jumpa cikgu, keputusan itu ditetapkan sampai saat ini, esok lusa belum tentu lagi sebab cikgu nak tengok dulu prestasi anak saya, nak beri latih-tubi dulu akan subjek tersebut dan macam2lah. Ah pedulikan.

Berbalik kepada cerita cikgu ini, saya rasa sungguh terkilan. Itulah sebabnya rimas nak ke sekolah ni... . Dialognya begini:-
Ohhh terima kasihlah tuan dan puan datang ke sekolah. Saya nak sangat berjumpa dengan tuan/puan. Saya nak kenal sangat.... Tapi aoa masalah anak puan tu?.
kami: xfas2wre621##$@#%^^&**
cikgu: Budak tu lain sangat... cool sangat, tak pernah saya tengok anak murid macam ni, kat rumah dia macamana?
kami: biasa jer
cikgu: dia coolllll...
kami: a'a
cikgu: dia tu yang macam ni macam ni tu kan?
kami: itu bukan anak kami, anak kami macam tu macam tu...
cikgu: oooh silap orang ler ni!.

Pengajaran dari dialog: Rimaslah pakcik dengan cikgu di Malaya ni yang tak pernah nak kenal anak murid. Pakcik pernah menyekolahkan lima (5) dari anak pakcik ni kat negara penjajah dulu. Bukan saja cikgu kelas kenal, malahan guru lain kenal, guru besar kenal, jaga kenal, tukang kebun kenal, parents lain kenal?. Mungkin kerana di sekolah tersebut hanya ada 2 sahaja keluarga Melayu kot? (budak Asia rakyat negara penjajah tu memang ramai). Time tu rasa rajin pulak ke sekolah.Malahan isteri saya pernah dijemput mengajar BM kepada cikgu supaya dia dapat ajar BI kepada anak saya.

Cikgu...oh cikgu.

Selamat pagi cekgu!.

Sunday, January 22, 2006

NILAI DUIT



Kertas bernama duit ini hanya ada harga seperti mana yang dituliskan hanya semasa ianya diperlukan. Ia tidak ada nilai pada masa ia tidak diperlukan.
-A.Samad Said

Wang kertas RM50 tetap bernilai RM50 samada ia baru dikeluarkan dari bank ataupun sudah lusuh.
-Lelaki muda yang mengahwini perempuan tua yang kaya (lupa nama)
(baginya, duit RM50 yang tua lebih berharga dari duit RM10 muda)

Saturday, January 21, 2006

BEREBUT MAYAT: APA FAEDAHNYA?

DI NEGARA kita biasanya setiap peristiwa yang diketengahkan pasti ada kesinambungan dan pasangannya. Jika musim ular, maka cerita ularlah. Bila musim wanita dibogelkan, maka bogellah di mana-mana. Lepas tu black metal, samseng jalanan dan macam-macam lagi. Kini isu terhangat ialah mengenai berebut mayat.

Mengapa mayat orang mati perlu direbut untuk ditanam?.
Mengapa semasa ia hidup tidak ada dakwah yang dilakukan? (ada ke?).
Adakah orang Islam yang tidak dikuburkan di perkuburan Islam akan hilang keislamannya?
Adakah orang Melayu mesti ditanam di perkuburan Islam?
Adakah orang yang dilahirkan Islam mesti dikuburkan cara Islam?

Semua soalan di atas tidak perlu dijawab mengikut logik akal, tengok sahaja macamana Nabi dan para Sahabat uruskan dulu.


WANITA MELAYU NYARIS BERSEMADI DI JIRAT CINA
TAMPIN: Tindakan pantas Jabatan Agama Islam Negeri Sembilan (Jains) dan polis mendapatkan perintah Mahkamah Syariah berjaya menghalang mayat seorang wanita Islam dikebumikan mengikut kepercayaan Buddha di Taman Indah, di sini, kelmarin.Wanita berkenaan, Nyonya Tahir, 89, meninggal dunia di rumahnya di taman itu kira-kira jam 4 petang Rabu lalu akibat sakit tua.Berikutan itu, 13 anaknya mengambil keputusan untuk mengebumikan mayat ibu mereka mengikut upacara agama Buddha kerana beranggapan Nyonya tidak lagi beragama Islam selepas berkahwin dengan bapa mereka pada 1936.Status agama Nyonya disedari anggota polis Balai Polis Tampin apabila anak dan cucunya datang untuk membuat laporan kematiannya pada hari sama.Bagaimanapun, anggota polis bertugas pelik apabila menerima salinan kad pengenalan Nyonya yang jelas menunjukkan dia Melayu dan beragama Islam sedangkan anaknya menggunakan nama Cina serta beragama Buddha.Menyedari kejadian itu, anggota polis terbabit memaklumkan kepada pegawai atasannya yang kemudian menghubungi Jains.Pengarah Jains, Datuk Zaharuddin Mohd Shariff, berkata pihaknya yang menerima laporan itu segera menjalankan siasatan dan selepas pasti mayat itu adalah wanita Islam, pihaknya mendapatkan perintah Mahkamah Syariah bagi menghalang pengebumian mengikut agama Buddha.Katanya, dia sendiri menyampaikan perintah mahkamah berkenaan kepada ahli keluarga Nyonya di rumahnya di Taman Indah pada jam 2.30 petang (semalam) sebelum membawa mayat berkenaan ke Hospital Tampin sementara menunggu keputusan Mahkamah Tinggi Syariah berhubung status agama Nyonya, Isnin ini.Menurutnya, berdasarkan rekod, Nyonya berkahwin dengan suaminya beragama Buddha, Ching Meng pada 1936 dan hasil perkongsian dikurniakan 13 anak. Ching meninggal dunia 12 tahun lalu.“Daripada maklumat diterima, pihaknya mendapati Nyonya keturunan Melayu beragama Islam berasal dari sebuah kampung di Simpang Ampat, Alor Gajah, Melaka.“Nyonya juga pernah menghantar surat untuk menukar agama daripada agama Islam kepada Buddha dengan alasan dia sudah berkahwin dengan keturunan Cina dan tidak lagi mengamalkan hidup masyarakat Melayu dan Islam.“Bagaimanapun, permohonan itu ditolak,” katanya ketika ditemui.Sementara itu, anak Nyonya, Chiang Ah Fat, 40, berkata dia tidak tahu ibunya masih beragama Islam kerana ibunya tidak pernah mengamalkan cara hidup sebagai orang Melayu dan Islam.

Thursday, January 19, 2006

LEMBU

PERNAH anda dengar manusia panggil manusia lain sebagai lembu? Tak pernah? Wah alimnya anda! ataupun anda memang berkawan dengan orang-orang alim sahaja. Mudah-mudahan anda diberkati kealiman kawan-kawan anda juga.

'Bodoh macam lembu' adalah ungkapan 'biasa' bagi manusia yang marahkan manusia lain yang telah buat salah, walaupun buat salah tidak semestinya disebabkan bodoh.

Tahukan anda bahawa dalam dunia rasuah, khususnya Badan Pencegah Rasuah, "lembu" diistilahkan sebagai penerima dan pemberi rasuah. Pemberi rasuah akan menggelarkan kepada penerima rasuah sebagai lembu. Sebabnya, bagaikan lembu, ia boleh dicucuk hidung. Bila hidung telah dicucuk, ia akan ikut sahaja apa arahan atau perintah pemberi rasuah. Jadi lembu adalah nickname kepada penerima rasuah oleh pemberi rasuah.

Penerima rasuah juga akan memanggil pemberi rasuah sebagai lembu. Sebabnya lembu jenis ini boleh dijadikan alat tunggangnan, alat membajak dan banyak lagi. Maka pemberi rasuah adalah lembu kepada penerima rasuah.

Hmmm.... engkau lembu, akupun lembu. Apa jadi jika kedua-dua ekor lembu ni berlanggar?.



Jadi lembulah jawabnya...

Wednesday, January 18, 2006

SUSAHNYA JADI KULI

SENARIO 1.

DIA tak ada lesen memandu
Dia tak pakai topi keledar
Dia keluar dari sekolah tanpa kebenaran
Dia lari dari sekatan jalan raya

Tapi siapa yang bersalah? Kuli jugak.

Siapa yang jadi hero? Budak itu juga....

Andai kata budak itu adalah seorang penjenayah yang amat dikehendaki sekalipun, belum tentu lagi kuli tidak dipersalahkan.

SENARIO 2.

Pasangan tu nak kahwin.... bapak siperempuan jumpalah dia minta tolong uruskan. Diapun tolonglah dapatkan jurunikah.

Tup...tup rupanya surat nikah palsu, salah menikah di luar kawasan.

Sekarang siapa yang salah (dan dipersalahkan)?
Kuli tu jugak yang salah.....

p.s Rasa2nya satu Malaya nak tahu siapa kuli tersebut. (mengapalah nak didedahkan orang yang dah tolong kita. Bukankah jika kita tidak mendedahkan kesilapan orang lain di dunia ini, maka Allah tidak akan dedahkan pula kesilapan kita di akhirat nanti?

p.s.2: Kesilapan maknanya membuat salah secara tak sengaja.

Tuesday, January 17, 2006

PENGURUSAN ILMU: AKU TERKELIRU

KNOWLEDGE MANAGEMENT (KM) lebih sedap didengar berbanding dengan pengurusan ilmu. Macamana nak laksanakan KM di organisasi?. Ilmu tu satu bab. Mengurus satu lagi bab. Nak mengurus ilmu bab lain pulak. Nak mengurus orang yang tak berilmu supaya dapat ilmu tidaklah sesusah nak menguruskan orang yang berilmu tapi lokek untuk berkongsi ilmu.

Aku penat-penat kejar ilmu. Lepas tu tangkap ilmu tu. Jinakkan dia, belai dia. Sekarang ilmu tu dah jinak, senang-senang jer kau nak mintak?. Engkau dapat ilmu, apa pula yang aku dapat?. Dulu aku mengaji pakai duit sendiri untuk dapat ilmu ni tau? Engko nak free saja?. Mana ada jalan... Itu adalah sebahagian dari rungutan dari orang yang berilmu (yang kedekut) untuk berkongsi ilmu mereka.

Bos mahukan semua staf berkongsi ilmu, kongsi pengetahuan, kongsi know-how kongsi segalanya. Jadi jika seorang staf tak ada di pejabat, orang lain boleh take-over kerja dia, kerja tetap jalan walaupun dia tak ada kat ofis. Tapi dalam masa yang sama (bos juga berkata), dia ni tak ada value-added. Dia ada ke dia tak ada sama saja, kerja boleh jalan jugak. Semua orang boleh buat kerja dia (padan muka engko sebab berkongsi paku buah keras....).

Itu sebab agaknya guru silat tak perturunkan semua ilmu yang dia ada kepada anak murid. Disimpannya beberapa langkah untuk mengunci diri.

Jadinya..... bagaimana nak uruskan ilmu di organisasi?

A - Luluskan cuti rehat bagi yg kongsi ilmu
- Yang kedekut ilmu akan ambil MC atau EL
B - Beri insentif kursus luar negara bagi yg kongsi ilmu
- Yg berkongsi tak memenuhi pre-requisite
C - Beri markah prestasi lebih aka melintang kpd pekongsi
- Prestasi pengkongsi tak berapa bagus

==> Aku keliru.

nota kaki: Orang kata kebanyakan (bukan semua) pemandu di putrajaya ni sewel, sebab pagi-pagi mereka akan merempuh apa saja untuk mengejar punch card. Tak percaya?. Datanglah pagi-pagi, bawa videopun elok juga buat bukti .... Aku Keliru (lagi)

Monday, January 16, 2006

BIAR LAMBAT ASAL LAMBAT

PERNAH lambat menyelamatkan anda?

Biasanya jika kita lambat buat kerja, bos akan marah
Jika kita lambat bayar hutang, bunga akan menimbun
Jika pencuri lambat cabut ia akan ditangkap polis
Jika pelumba lambat lari, dia akan tewas.

Walau bagaimanapun dalam hidup ini, ada kalanya lambat akan menyelamatkan anda. Misalnya kita nak membelok ke kanan, nampak line clear, tetapi tetiba sahaja ada kereta melintas di sebelah kanan. Sebenarnya kereta tersebut memang berada di sebelah kanan anda, cuma anda tak nampak sebab dia berada di blind spot anda. Hmmm.... nasib baik lambat membelok, jika tidak sudah tentu gedegang kena langgar.

Biasanya juga jika kita lambat buat kerja, memang tak lamalah jawabnya. Namun ada kalanya kelambatan (baca kelalaian) buat kerja itu juga banyak membantu. Suatu hari bos suruh tulis @ jawab surat. Lusa, bos tanya, dah jawab surat?. Untuk cover.... tentulah jawabnya sudah... Tapi bos kata, boleh tak tolong tarik balik surat tersebut, do what ever you can, asalkan surat tu ditarik balik. OK bos... saya akan buat segera!. Dalam hati...alhamdulillah,nasib baik aku ni jenis manusia lembab kerja, jika aku kerja cepat sudah tentu aku jugak yang susah...

Pengajaran dari cerita:
Agaknya itulah sebabnya ramai orang kerja lambat..... supaya selamat ;-)

Saturday, January 14, 2006

LAMAN WEB BASI

Maklumat basi laman web 8 kementerian

Oleh ABDUL YAZID ALIAS

KUALA LUMPUR 9 Jan. - Sebanyak lapan kementerian termasuk jabatan kerajaan didapati tidak mengemas kini laman web mereka bagi memberi maklumat terkini mengenai perkhidmatan mereka kepada orang ramai.

Malah usaha Utusan Malaysia melayari beberapa laman web kementerian mendapati, ada laman web yang langsung tidak boleh dicapai dan menyukarkan orang ramai mendapatkan maklumat serta mengunakan perkhidmatan dalam talian yang disediakan.

Antara kementerian dan agensi itu ialah Kementerian Pengangkutan, Kementerian Luar Negeri, Kementerian Wilayah Persekutuan, Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Penerangan, Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta Jabatan Pengangkutan Jalan.

Hal ini diakui oleh Pengarah Bahagian Pembangunan Kerajaan Elektronik, Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan (MAMPU), Mahat Bahari.

``Sikap kurang prihatin terhadap penyebaran maklumat melalui laman web merupakan antara punca sesetengah laman web agensi-agensi kerajaan kurang proaktif dan tidak dikemas kini,'' katanya.

Mahat berkata demikian ketika dihubungi bagi mengulas mengenai sesetengah agensi-agensi kerajaan yang tidak proaktif untuk mengemas kini maklumat-maklumat yang terkandung dalam laman web mereka.

Pada April tahun lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah meminta semua jabatan kerajaan agar mengemaskinikan laman web dalam usaha memberi maklumat serta sebagai saluran interaksi dengan orang ramai mengenai perkhidmatan-perkhidmatan kerajaan.

Menurut Mahat, pemantauan MAMPU mendapati masih ada sesetengah laman web agensi-agensi kerajaan kurang mengambil perhatian berhubung perkara itu.

``Berdasarkan pemantauan yang dibuat oleh MAMPU, masih ada agensi-agensi kerajaan tidak mengemaskinikan laman web mereka walaupun telah berulang kali dinasihatkan agar berbuat demikian.

``Ada laman web yang tidak menggunakan dwi-bahasa dan secara tidak langsung akan menyebabkan penyebaran maklumat mengenai perkembangan kerajaan tidak dapat dibuat secara meluas dan terhad di dalam negeri sahaja,'' katanya.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Kementerian Pengangkutan, Saptuyah Senson menjelaskan, kegagalan mengemaskini laman web juga kerana sesetengah maklumat perlu mendapat kelulusan dari pihak atasan sebelum boleh disiarkan.

Menurutnya lagi, masalah teknikal juga turut menjadi punca mengapa sesetengah maklumat dalam laman web sukar untuk dikemaskinikan.

``Ada sesetengah maklumat perlu mendapatkan kelulusan daripada pihak atasan agar ia tidak memberi kesan negatif kepada jabatan.

``Selain itu, ada kalanya kerja-kerja mengemaskinikan laman web sukar dijalankan disebabkan oleh masalah-masalah teknikal yang tidak dapat dielakkan,'' jelasnya.

Dalam perkembangan berkaitan, beberapa kementerian yang belum lagi mengemaskinikan laman web masing-masing memberi jaminan akan berbuat demikian dalam tempoh terdekat.

Thursday, January 12, 2006

BLOG WAP

JIKA anda tidak mempunyai akses Internet, tetapi mempunyai handphone dan ingin baca blog saya, sila halakan browser handphone anda ke http://pfeeds.com/17d5

Anda akan dapat menikmatinya begini:-



Selamat melayari blog mba2u dengan handphone.

Jika anda juga ingin mewujudkan laman WAP, sila ke sini: http://www.phonefeeds.com/

Wednesday, January 11, 2006

ANJING DAN BANGAU

KEBANYAKAN dari kita pernah dengar cerita anjing dan bangau kan?. Cerita di zaman dahulu-kala di alam binatang.

Pada suatu hari anjing menjemput bangau ke rumahnya. Tiba di rumah, bangau dihidangkan dengan makanan yang enak-enak, tetapi makanan tersebut diletakkan di dalam piring. Maka bangau tengok sahajalah akan makanan tersebut sebab dia tidak boleh menyudunya. Sebagai balasan, bangau pula menjemput anjing datang ke rumahnya. Kali ini anjing dihidangkan dengan makanan dalam botol. Kini giliran anjing pula tidak dapat menikmati makanan tersebut...

Kisah dari cerita dongeng tersebut banyak pengajarannya. Adakah binatang-binatang ini makhluk yang pendendam?. Atau mungkin juga ada kuota pada zaman tersebut, anjing tidak boleh beli belas, bangau tidak boleh beli piring. Sebabnya ia tidak berguna untuk kedua-dua makhluk tersebut. Pada zaman tersebut hotel dan restoran belum dibuka. Jika tidak sudah tentu anjing akan jemput bangau pergi ke hotel 5 bintang di atas bukit dan bangau akan jemput anjing pergi ke hotel berbintang dalam tasik.

OK, berbalik kepada jemputan makan, hotel dan restoran, pada suatu pagi tidak seberapa lama yang lalu, sebuah syarikat paling berprestij telah menjemput xxx untuk ke suatu majlis sarapan pagi di sebuah hotel tersohor dengan bintang-bintangnya. Oleh kerana jemputan yang begitu berprestij, maka xxx tidaklah sempat ambil sarapan sendiri di rumah. Sesampai di hotel, xxx dilayan dengan penuh sopan oleh dayang-dayang dan segala yang ada. Dibawanya mengadap ke dewan jamuan dan bertemu dengan tuan rumah, si penjemput dan tuan orang putihnya. xxx dijemput untuk pilih teh atau kopi. Setelah pilihan dibuat, xxx dibawa ke dalam dewan syarahan (bukan dewan makan!). Persembahan dibuat, perbincangan dilakukan hinggalah tinggi matahari. Kopi dah lama kering, air mineral dah licin, hinggakan gula-gula juga tinggal plastik pembalut sahaja. Makanan tidak kunjung tiba sehinggalah akhir majlis. Selepas bersalam- salaman mengucapkan terima kasih, rombongan xxx pun kembalilah, sambil menjeling himpunan kuih-muih yang bukannya ditempah untuk orang lain. Dengar ceritanya xxx sampai 3 hari sakit kepalanya sebab perut kosong.

Tak tahulah samada syarikat tersebut jatuh dalam kategori anjing atau bangau ataukah xxx itu seorang lebai malang. Namun kisah tersebut masih terpahat dalam ingatan xxx dan ahli rombongannya. Suatu hari mungkin xxx akan jadi invisible man dan menjemput syarikat tersebut untuk majlis bersahur atau berbuka kot...

Pengajaran dari cerita:
1. Bila dijemput menghadiri majlis makan, makanlah dulu
2. Baca betul-betul... jemputan 'minum pagi' bukan 'minum teh atau kopi'
3. Syukur .... mungkin ada hikmah di sebaliknya.

Monday, January 09, 2006

Sunday, January 08, 2006

BAGAIMANA MENCARI DUIT?

MACAMANA nak kaya?. Oh kaya tentulah perlu ada banyak duit. JAdi macamana nak dapatkan banyak duit?. Nak banyak duit perlu berniaga, sebab 9 dari 10 sumber pendapatan adalah dari perniagaan. Tapi nak berniaga apa?. Itu adalah soalan cepumas bagi kebanyakan orang yang bukan dari kalangan peniaga, macam saya.

Ada orang kata menulis blog juga boleh dapat banyak duit. Tapi apa yang hendak ditulis? Siapa nak baca?. Macamana duit boleh datang?.

Dari satu tinjuan yang dibuat oleh problogger (www.problogger.net), 46% dari penulis blog memang mengharapkan untuk mendapat duit. Hmmmm..... maknanya setengah dari blogger memang begitu.... tapi bagaimana ya? Ada idea??

Berbalik kepada berniaga di alam maya ini, ada kisah seorang budak yang telah menjadi jutawan hanya dengan menjual pixel sahaja di Internet. Beliau mahukan duit sebanyak US$1 juta untuk membiayai pengajiannya di universiti. Dia dapat ilham untuk menjual sejuta pixel dengan $1 setiap 1 pixel, tetapi minima seseorang kena beli 100 pixel (10 X 10). Kini dia dah jadi jutawan (dalam RM). Cuba lihat kat www.milliondollarhomepage.com Macam-macam boleh jual ya...... kita bila?

Kemaskini Blog Melalui e-mel

Cut [Dari blog Lynn - Kobe]
Paste ke e-mel
dan post.

INi hasilnya:-

1. Klik blog yg hendak di update.
2. Pilih 'setting;
3. Klik pada 'email'
4. Masukkan dua maklumat tersebut :
i) Blog Send Address - masukkan email address yg hendak anda gunakan utk mengemaskini blog anda.
ii) Mail to blogger address - masukkan 'password' anda setelah usernama spt cth :
norazlina.******@blogger.com

Senang je rupanya... lepas tu macam biasalah buka email anda dan compose mesej seperti biasa dan send ke alamat email to blogger. cth : norazlina.******@blogger.com dah siap entry, tak caya cubalah!


--
http://mba2u.blogspot.com
http://perjasa.net
http://myjica.net

Saturday, January 07, 2006

KECACATAN BUKAN PENGHALANG

Walau apa kategori kecacatan sekalipun, ia bukan mudah untuk menjalani kehidupan dalam bandar metropolitan seperti Kuala Lumpur. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh menjadikan kecacatan satu alasan untuk kita mencapai sesuatu di dunia dan akhirat, kita hendaklah selalu berfikiran positif

kata-kata di atas saya ambil dari tumb drive seorang insan buta yang hidup berdikari di KL ini.

TADI, selepas mesyuartat exco myJICA, saya ke bangunan MARA jalan Tunku Abd Rahman. Tujuannya ingin berjumpa dengan seorang operator rumah urut (jangan berfikiran negatif lak ya...). Sesampainya di kedainya, dia sedang makan dan saya terus ke surau untuk solat Zohor dulu. Selesai solat, diapun dah selesai makan dan kami bertemu. Saya memperkenalkan diri dan minta maaf sebab datang tanpa buat apa-apa temujanji. Bila diketahui yang saya dari JICA, dia begitu seronok sekali.

Saya dan setiausaha memperkenalkan diri dan yang (tak bestnya), dia tanya, ini MBA kan?. Alamak!..... Dia kata lagi tiap-tiap minggu dia baca laman web saya. Fulamak!!! Saya sudah dengar nama dia setahun yang lalu, apabila dia terpilih ke Okinawa, Jepun untuk mempelajari seni mengurut Jepun. Namun inilah kali pertama saya datang menemui beliau. Beliau adalah kumpulan pertama orang buta yang diterima berkursus di Okinawa International Center (OIC) yang dipunyai oleh JICA. Pada masa tersebut pihak JICA terpaksa mengubahsuai bilik, tangga dan pelbagai kemudahan untuk orang cacat penglihatan.

Tujuan pertemuan kami ialah untuk bertanya khabar dan menilai keberkesanan kursus anjuran JICA yang telah beliau hadiri. Dia amat berterima kasih kerana diterima berkursus, dan menyatakan ia amat berfaedah sekali. Kami juga bertanyakan mengenai apa-apa yang boleh kami (myJICA) bantu sebagai follow-up selepas pulang dari kursus.

Dipendekkan cerita, kami akan anjurkan beberapa siri kurus/seminar mengenai masaj untuk orang buta dengan kerjasama beliau. Kemudian saya akan bina satu portal (mungkin blog saja kot) mengenai urut dan perkara-perkara yang berkaitan dengannya dalam sedikit masa lagi (siapa minat nak beri idea/ kerjasama?).

p.s Anak beliau sedang menuntut di Tsukuba UNiversity, Jepun dalam bidang urut bagi tempoh 3 tahun dengan biaya sendiri. Wow mahal tu.....

Wednesday, January 04, 2006

DAH DAPAT KONEK

SETAHUN menunggu, baru dapat konek. Ya kah, dapat kelulusan 31 Disember 2005, dapat knek cuma hari ini, iaitu 4 Januari 2006. Setahun beb!.

Macam-macam usaha dibuat sebelum dapat konek ini. Mula-mula tak berhajat nak pasang telefon berwayar, kununnya nak pakai jalur lebar tanpa wayar, tapi habukpun tarak. Pakai telefon 3G pun kekadang dapat yang selebihnya tak dapat. Akhirnya, terpaksalah mengalah dan pergi jugalah ke kedai TM. Setengah jam siap pasang telefon dan terus mohon Streamyx. Terus lulus, tapi perlukan 3 hari kerja untuk dapat konek ke ibu sawatnya.

Jadi sekarang dah dapatlah 1MB Streamyx dan tak mau cerita apa yang berlaku di belakang tabir sejak dari tarikh memohon hingga hari ini. Pedih!.

BOTAK

MENGAPA lelaki berkepala botak?

A. Fesyen
B. Rimas berambut
C. Bayar Nazar
D. Memang rambut tak tumbuh

Walau apapun, lelaki botak ialah seorang lelaki yang berani. Mengapa berani?. Ya lah... sekurang-kurangnya dia berani kerana botak!.

p.s MBA sekarang botak, esok nak gi ofis, alahai..... tak hensemnya :-(

Tuesday, January 03, 2006

INTERNET PERCUMA (memang ada!)

ORANG kata dalam dunia ni tak ada benda atau perkhidmatan percuma. Ya ke?

Kat rumah, saya ada 3 bijinotebook, Fujitsu, Dell dan HP. Semuanya wireless. Di sekitar kawasan rumah memag banyak orang pakai Internet, samada dengan wayar atau tanpa wayar.

Dah lama juga cuba-cuba dan godek-godek kot-kot dapat Internet free, namun hampa... Pagi tadi cuba lagi, tup-tup dapat lak.... Tapi hanya guna HP yang dapat, Fujitsu dan Dell tak dapet... ngapa ekk?

Nak kata jenama tu bagus, mungkin tak, cuma mesti ada something kot.

hmmmm bilĂ  mba dapat streamyx nanti nak sedekah jugaklah internet free.

Monday, January 02, 2006

BARU DAPAT YANG BARU

Orang yang dapat handphone baru biasanya akan banyak dapat miss call.

Orang yang baru dapat PDA baru akan teringat jasa dan mudah-guna PDA lama.

Orang yang baru dapat isteri muda, lupa giliran isteri tua (ha ha ha jangan marah).

Esok ialah hari pertama kerja 2006. Lambatnya nak tunggu 3 hari kerja untuk dapat Streamyx.

Sunday, January 01, 2006

title 2

SELAMAT TAHUN BARU 2006

SELAMAT 2006 kepada semua pengunjung setia blog ini. Tuan punya blog masih tak dapat akses Intenet dengan sempurna (talian kat rumah masih belum dapat diaktifkan).

Walau apapun ... selamat tahun 2006

header14

header13

header12

header 11

header .10

header .9

header .8

header .7

header .6

header .5

header .4

header .3

header .2

header .1