Labels

Thursday, March 03, 2005

SEBUAH KERETA 10 PENUMPANG: MENGAPA?Laporan berita memaklumkan kemalangan berlaku di negeri Johor. Ia mengorbankan 2 orang guru dan 8 murid tercedera, termasuk tenat. Adalah dipercayai kereta yang dipandu oleh guru terbabit yang membawa 8 orang murid telah melanggar sebuah kren pengangkut.

Perkara pertama yang terfikir ialah bagaimana sebuah kereta biasa boleh memuatkan 10 orang?. Bukankah muatannya hanya setakat 5 orang sahaja?. Saban tahun pihak sekolah mengadakan kempen keselamatan jalan raya untuk murid-murid, namun cikgu sendiri yang mencerobohnya.

Setelah berfikir banyak kali, cikgu-cikgu juga tidak boleh boleh disalahkan begitu sahaja tanpa usul periksa. Sebabnya?. Mungkin ketiadaan kenderaan awam atau kenderaan sekolah yang menjadi puncanya. Mungkin juga cikgu tidak layak untuk menuntut elaun perbatuan (atau kilometeran?) yang menyebabkan cikgu tidak menggunakan kenderaan sendiri, sebaliknya berkongsi. Andai kata elaun boleh dituntut, tentu satu cikgu cuma bawa 4 murid dan pergi dengan dua buah kereta.

Mungkin juga penguatkuasaan undang-undang tidak begitu ketat.

Selain dari suratan ajal mereka, pelbagai kemungkinan lain juga adalah mungkin.

No comments: