Labels

Friday, April 21, 2006

SIAPA YANG BOLEH DIPERCAYAI?

ANDAIKATA anda berjalan kaki di Kuala Lumpur, dan anda tersesat, kepada siapa anda harus bertanya?.

A - Lawyer?
B - Majistret?
C - Bapak Menteri?
D - Pegawai Kerajaan?
E - Pak Polisi?
F - Pemain musik? apa?? pemain musik???

Jika ikut survey yang dibuat oleh BEIM (Business Etique of Malaysia), saya tafsirkan kepada tanya kepada penagih dadah yang melepak di tepi-tepi jalan tu adalah jauh lebih baik berbanding dengan tokoh korporat, misalnya. Kalau ditanya pada ahli politik, lagilah ada akan tersesat jalan (harus anda akan sampai ke bulan kot).

Mengikut survey tersebut, jenis manusia yang paling tidak boleh dipercayai di Malaysia ini ialah ahli politik. Ia diikuti oleh ahli perniagaan dan menteri2 kabinet. Kemudian barulah sesiapa saja yang anda temui di jalanan. Lepas tu pegawai kerajaan dan polis adalah di antara yang tak boleh dipercayai.

Manusia yang paling boleh dipercayai ialah doktor, guru dan profesor.

Hmmmmmmm penulis &U pembaca blog boleh caya ka?.

Berikut adalah hasil survey:-




arwah ayah saya dulu, bila dia tak jumpa cari rumah saya di KL, dia tanya posmen. Bila ditanya mengapa tanya posmen, tak tanya polis? Ah.... posmen kan hantar surat ayah kepada mu di alamat rumah ni, mesti dia tahu. Mu bukan orang jahat, polis mana tahu kat mana rumah mung.

3 comments:

Mohd Adib Noh said...

MBA,
Now, you know why I want to be a teacher;-)

Mad said...

Semakin jauh masa berlalu..semakin susah mencari manusia untuk dipercayai hatta kepada diri sendiri pun.....

mba said...

Setuju dgn pendapatmu Zaharah.