Labels

Sunday, January 23, 2005

TAYAR KL MONOREL MELETUP (LAGI)KIRA-KIRA tiga tahun lalu, KL menjerit gempar dengan peristiwa tayar (roda sebenarnya) KL monorel jatuh dan menimpa seorang wartawan yang berjalan di bawah landasan. Perkara tersebut dianggap mustahil oleh pengurusan KL Monorel. Mereka berjanji yang peristiwa tersebut tidak akan berulang lagi.

Semalam, tayar KL monorel meletup pula. Ia mencederakan dua orang penumpang. Pada kali ini pihak pengurusan KL monorel berkata perkara seumpama ini tidak mungkin boleh berlaku dan berjanji peristiwa tersebut tidak akan berulang lagi.

Entahlah di mana silapnya, entah apalah malangnya perkara yang dianggap mustahil telahpun dua kali berlaku terhadap KL monorel. Peristiwa ini mungkin suatu kemalangan yang tidak dijangka (macam tsunami, siapa yang jangka boleh melanda negara kita?). Namun menyedari hakikat bahawa budaya selenggara adalah terlalu lemah di negara kita, tidak mustahil perkara yang mustahil boleh menjadi perkara harus dan janji akan tetap tinggal janji sahaja.

No comments: