Labels

Saturday, September 18, 2010

RAYA NANG


UMAT Islam dianugerahkan oleh Nabi dengan dua hari raya, ia itu Raya puasa (aidilfitri) dan raya haji (aidiladha). Itu sahaja, tidak leih tidak kurang.

Pada zaman kecil saya, kami beraya, khususnya raya puasa bagi raya pertama, kedua dan ketiga. Kadangkala bila ayah ajak balik 'kampung', ia itu di Cabang Tiga, Kuala Terengagnu, orang-orang di sana telah tidak beraya. Mereka telah berpuasa dan hanya akan beraya pada hari raya ke-8. Puasa bermula pada 2 Syawal hingga 7 Syawal, selama enam hari. Apabila emak saudara saya ingin datang bertandang ke rumah saya di kampung, emak selalu memberi tahu meraka yang orang kampung kami tidak menyambung Raya Nang.

Itu dulu.

Pada masa itu, saya hanya tahu puasa enam adalah bermula dari 2 Syawal hingga 7 Syawal. Bila saya sudah besar dan meninggalkan kampung, baharulah saya dapat ilmu baru, iaiatu puasa enam hari di bulan Syawal boleh dibuat pada bila-bila hari sahaja dalam bulan Syawal. Namun hati kecil saya masih berkata bahawa puasa enam yang sebenarnya ialah 2 hingga 7 Syawal.

Kini, emak telah mula berpuasa mulai 2 Syawal dan beraya (semula) pada 8 Syawal. Raya Nang. Bukan emak seorang, orang kampung yang lain juga begitu.

Jadi .... jika saya ingin pulang beraya di kampung, saya perlu pulang untuk merayakannya pada 1 Syawal ataupun pada 8 Syawal, ia itu Raya Nang.

No comments: