Labels

Tuesday, November 06, 2007

BANGSA ANGKASA

WARTA hari ini heboh pasai mengangkasakan bangsa. Apa itu mengangkasakan bangsa?. Bangsa di angkasa?. Bangsa menjadi angkasa?. atau bangsa angkasa?. Entahlah. Apakah itu ANGKASA?. Ia adalah ANGKA + KASA. Angka ialah nombor-nombor dan kasa ialah kuat. Perkasa maknanya kuat. Kain kasa maknanya kain kuat (kain kasar yang dibuat pembalut luka). JAdi apa jadi dengan nombor-nombor kuat ini?.

Bangsa angkasa itu apa pula?. Barangkali bangsa yang tidak perpijak pada bumi. Bangsa yang tidak ada tanah (dan air). Bangsa yang jalannya perlahan-lahan sekali. Bangsa yang tidak ada arah tuju. Sebabnya di angkasa manusia berjalan perlahan sebab tidak ada tarikan graviti. Tidak ada paksi.

Itulah bangsa angkasa!.

3 comments:

datheavenlysincethousandyearsagoguy said...

Quote: "Bangsa angkasa itu apa pula?. Barangkali bangsa yang tidak perpijak pada bumi. Bangsa yang tidak ada tanah (dan air). Bangsa yang jalannya perlahan-lahan sekali. Bangsa yang tidak ada arah tuju. Sebabnya di angkasa manusia berjalan perlahan sebab tidak ada tarikan graviti. Tidak ada paksi."

~ dalam maksudnya tuh.. pretty reflective of reality of malays. Good thinking!

zino said...

dalam erti kata lain..
tak tau nak di bawa ke mana...

bunga rampai said...

Salam,

:)

Saya telah pautkan entri ini dalam komen saya untuk entri terkini blog keraskeng.blogspot.com (Bangsa Lupa). Terima kasih.