Labels

Friday, July 16, 2010

GAMBAR NABI

SESETENGAH daripada ustaz kita menceritakan dan memberikan gambaran mengenai wajah dan bentuk badan Nabi secara sangat terperinci. Rambut nabi bagaimana. Kumis nabi begitu begini. Hidung nabi mancung yang bagaimana. Telinga nabi. Leher nabi jinjang yang serupa apa. Badan nabi dengan ketinggiannya dan serba serbi mengenai bentuk fizikal nabi.

Untuk apa diterangkan semua ini?. Dari mana diperolehi?. Kita disuruh mengikut sunnah nabi, bukan bentuk fizikal badan nabi. Jika hidung kita penyek, adakah ustaz bermaksud suruh kita buat pembedahan plastik supaya hidung kita mancung seperti nabi?. Jika tidak apa gunanya bersungguh-sungguh sangat ustaz bercerita?. Barangkali supaya kaum wanita mencari suami yang ala-ala nabi?.

Umum mengetahui bahawa Nabi Yusof adalah sangat tampan. Namun tidak ada sebarang riwayat dalam Surah Yusof akan ciri-ciri ketampanan wajah Nabi Yusof ini. Nabi Muhammad pula di mana nas dan dalil akan bentuk wajahnya?.

Soalannya ialah, apabila para ustaz bercakap dan memberi gambar(an) akan wajah dan bentuk badan nabi ini, ia dibolehkan. Apabila ada orang memberi gambaran nabi hasil dari gambaran yang diberi oleh ustaz ini melalui lukisan, ia tidak boleh @ haram pula. Mengapa ada double-standard?. Bukankah gambar boleh menceritakan lebih daripada 1000 perkataan?.

Bagi saya, gambaran itu adalah sudah tidak betul, tidak sahih.

1 comment:

JahRera said...

Salam hari Jumaat,

To conclude the story:

atau

Kesimpulannya: Ustaz-ustaz begitu (yg diceritakan) belum cukup ilmu lagi!