Labels

Friday, April 23, 2010

SEIKAKU LAWAN LEBIH KURANGSEMASA YAB PM melawat Jepun baru-baru ini, beliau sangat kagun dengan seikaku Jepun. Ia itu teliti dan tepat yang sentiasa diamalkan oleh masyarakat Jepun. Seikaku mengutamakan kesempurnaan, yang menjadi kualiti utama dan nilai yang menjadi pegangan masyarakat Jepun.

Ini sangat berbeza sekali dengan sikap 'lebih kurang', 'tak apa' atau 'cincai' dalam masyarakat 1Malaysia.

2 comments:

mawar said...

Sdr MBA..Salam,

Ketepatan masa juga jadi amalan di German dan juga Switzerland...tenguk time keretapi berlepas dan bertolak..tepat masanya. Mereka tetapkan meeting bermula 8:17 atau 10:13 ..bukan 8:30 atau 10:30 kerana menjaga ketepatan masa. Mereka kerja gila-gila ..Semasa dpt peluang attachment di Canada ..ada breakfast meeting..mesyuarat diadakan bersama dengan breakfast..iaitu meaeting lebih awal 30 minit dari mula masuk kerja. Try amalkan bila balik..tapi..ahh.

Tok Guru Nik Aziz dah amalkan mesyuarat nasi belauk...meeting diadakan selepas subuh..dikuti dedngan breakfast nasi belauk.

MBA said...

Saya pernah buat mesyuarat 8:47am, namun tidak berjaya. Barangkali breakfast meeting boleh dicuba dan saya kena belanja breakfast ...