Labels

Sunday, June 30, 2013

MASIH ADAKAH ORANG YANG INGIN MENOLONG KITA?

Salam sejahtera,

1. Jika kita susah, barangkali adakah orang yang akan menolong kita?. Mungkin ada, mungkin tidak. Ia bergantung kepada tahap kesusahan kita. Ia juga bergantung kepada besar mana pertolongan yang kita perlukan.

2. Jika kita cari susah, adakah orang yang akan tolong kita?. Misalnya kita sengaja merempit. Semasa merempit itu kita kemalangan. Adakah orang yang akan menolong kita?. Mungkin ada. Mungkin tidak ada. Mungkin juga kita tidak memerlukan sebarang pertolongan kerana kita yang mencari susah itu.

3. Jika kita tidak susah, kita sudah senang, tetapi kita mahu menjadi kaya. Adakah orang yang akan tolong kita jadi kaya?. Barangkali orang miskin tidak boleh tolong kita supaya kita jadi kaya. Barangkali juga hanya orang kaya yang boleh tolong kita jadi orang kaya. Namun adakah orang yang sudah kaya, mahu tolong orang lain supaya jadi kaya seperti dia?. SDaya fikir tidan mungkin...... kecuali bersebab.

4. Apakah sebabnya orang kaya mahu menolong orang lain supaya kaya juga?. Hanya SATU sahaja sebabnya.... ia itu supaya Ornag Kaya Itu Akan Menjadi Lebih KAYA. Mereka berlindung di bawah pelbagai slogan seperti networking, bantu-membantu, fardhu kifayah, jihad ekonomi atau apa sahaja slogan. Anda akan jadi kaya dengan pertolongannya, dengan syarat (yang tidak dinyatakan), pertolongan yang diberikan kepada anda mesti menjadikan si-penolong lebih kaya.

Wallahualam.


No comments: