Labels

Saturday, October 20, 2012

JOM MAKAN SUSHI

[Sushi ini paling awal disiapkan. Bila post ke FB, kawan yg berbelah bagi tak nak datang, terus datang. hahahaha]
{Puluhan tahun tidak bertemu dengan King Ghaz]
{Bukan susah buat sushi .... kelas masakan sushi]
{sushi sedang disediakan]
HARI ini, 20 Oktober 2012 (Sabtu) saya menjemput ramai kawan untuk makan sushi di rumah saya. Tujuannya?

Semasa Hari Raya Aidilfitri yang lepas, kami menghidangkan sedikit sushi. Menantu kami sangat teruja. "sushi party", "sushi party" katanya. LAntas isteri saya ingin buat "sushi party" tersebut. Lagi pula agak ramai juga tetamu yang tidak sempat menikmatinya semasa Hari Raya yang lepas.

Tarikh 20 Oktober dipilih kerana kebetulan ada rakan dari Jepun yang datang ke Malaysia. Beliau sangat sibuk, cuma ada masa terluang pada 20 Oktober sahaja. Itu pun sebelah petang. Jadi kami buatlah "Jom Makan Sushi" dari 4pm-10pm. Sayangnya dia juga tidak dapat datang kerana kesibukannya dengan program lain. Isteri saya sangat terkilan kerana dia tidak datang. Hampir kehilangan mood untuk menyediakan sushi. Oleh itu saya hanya memberitahu isteri saya, dia tidak dapat datang hanya sehari sebelum hari kejadian.

Sebab lain ialah untuk menjamu rakan pejabat. Sudah ramai yang ingin berkunjung ke rumah, tetapi tidak ada kesempatan kata mereka. Inilah peluang untuk mereka datang bersama keluarga ke rumah saya.

Sebab seterusnya ialah untuk melancarkan buku saya "Travelog Jepun: Sedasawarsa Bersama JICA Di Okinawa".

Sasaran jemputan ialah 100 orang. Persiapan dibuat untuk 100 orang. Jemputan melalui Facebook mendpati 35 orang yang mengesahkan kehadiran. Jika mereka datang berdua, sudah 70 orang. Jika mereka datang bertiga, sudah 100 orang!. Jemputan melalui WhatsApp, ada beberapa orang yang berjanji akan hadir. Jemputan kepada ahli myJICA dan exconya pula ada lagi beberapa orang yang membuat pengesahan. Anak buat dari ofis, ada 16 orang yang akan datang. Jemaah surau saya jemput hadir selepas solat Maghrib.

Mengenangkan setiap petang hujan lebat dan ditambah pula dengan perlawanan final bolasepak piala FA, saya anggarkan tidak ramai yang akan datang. Apatah lagi apabila tetamu kehormat daripada Jepun tidak dapat hadir, ramai pengikut dan peminatnya juga tidak dapat hadir.

Kami juga tertanya-tanya, takkan tetamu yang datang akan dihidang dengan sushi semata-mata. Bagaimana halnya bagi yang tidak makan sushi? Apakah hidangan sampingan yang sesuai dengan sushi?. Nasi lemak dan mee-hoon sudah tentu tidak sesuai. Minuman teh hijau sudah semestinya. Itu sahaja yang kami sediakan, sejuk dan panas. Ada yang nak makan kacang pees, saya belikan. Kami bertanya pada Chef, dan dia tawarkan untuk menyediakan soba dan tempura, iaitu vege-tempura. Cukuplah hidangan sampingan.

Pada hari kejadian, tetamu datang bersilih ganti. Kadang-kadang jem rumah dan dapur. Sushi pula hampir kehabisan. Masak lagi dan masak lagi. Nasib baik beli beras 10kg. Keseluruhannya 8kg habis dimasak untuk hidangan sushi.

Dipendekkan cerita, memang ramailah orang datang. Buku juga laris dan hampir habis. Penatnya memang terasa, namun kegembiraan bertemu rakan-rakan telah menghilangkan segala rasa penat.

"Jika kita berbuat baik kepada orang, nescaya orang akan berbuat baik kepada kita juga. Jika orang tidak berbuat baik kepada orang, kita patut berbuat baik juga kepadanya".

"Menghadirkan diri ke majlis orang lain itu hukumnya wajib, apatah lagi sesudah kita berjanji, melainkan ada keuzuran"


1 comment:

Leyla Shuri said...

Salam MBA san,

Memang segala yang dikatakan di sini betul dan sebelum harinya saya sudah mohon kemaafan.
Tafsiran dari catatan ini, nampaknya sdr tidak dapat menerima kata-kata maaf saya.

Sabda Rasulullah s.a.w.:

“Tiga perkara, barangsiapa yang berada di dalamnya, maka ia dicap munafik, sekalipun ia puasa, sembahyang dan mengaku dirinya seorang Muslim, iaitu; Bila berbicara ia bohong, bila berjanji ia mungkiri, dan bila menerima amanat ia khianat.”

Sabdanya yang lain:

“Empat perkara yang jika seseorang manusia ada di dalamnya, maka ia menjadi munafik, dan barangsiapa mempunyai salah satu dari sifat-sifat itu, samalah seperti ia mempunyai sifat kemunafikan, sehingga ia menjauhinya lagi: Jika berbicara ia dusta, jika berjanji ia mungkiri, jika membuat pengakuan ia belot dan jika menuntut ia curang.”

Mungkin saya sudah dilabel seorang munafik. Jika demikian sdr harus menjauhi saya. Tidaklah perlu saya dijadikan kawan lagi.

Terima kasih atas segala persahabatan ikhlas yang terjalin di antara saya dan keluarga sdr selama ini.